Uknjiženo osam od 2.000 stanova

Izvor: Blic, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uknjiženo osam od 2.000 stanova

LOZNICA - Zvuči „riplijevski" ili za rubriku „verovali ili ne", ali u Loznici je uknjiženo svega osam stanova, odnosno samo toliko stanova je upisano u katastar nepokretnosti (KN). Zbog ove situacije Lozničani koji žive u neuknjiženim stanovima muku muče sa dobijanjem hipotekarnih kredita.

Prema rečima Petra Ekmeščića, načelnika Službe katastra lozničke opštine, nedeljno u ovoj službi desetak ljudi pokuša da hipotekarno optereti stan, ali to pravo ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostvare upravo zbog toga što njihovi stanovi nisu uknjiženi.

- Katastar nepokretnosti za teritoriju grada, nažalost, nije ustrojen, a nema ga ni u još par katastarskih opština seoskog tipa. Sve u svemu, od 50 katastarskih opština, koliko ih ima u Loznici, KN je ustrojen za njih 40, a ove godine biće ustrojen i za katastarske opštine Runjani, Tršić i Voćnjak. Da bi ovaj posao počeli u gradu, potreban nam je elaborat iz republičkog Geodetskog zavoda. U ovom trenutku ne mogu reći kada će KN za teritoriju grada biti ustrojen - kaže Ekmeščić, napominjući da je do 2002. godine u lozničkoj opštini bio ustrojen KN samo za jednu katastarsku opštinu.

Prema njegovim rečima, tako se došlo u situaciju da u važećem planu ne postoji loznički Bulevar Dositeja Obradovića, a da se pola grada još vodi na „Viskozu". Ekmeščić kaže da, zvanično, Štira i dalje teče „cikcak" kroz grad, ciglana još živi, a u Loznici postoji svega osam stanova, iako se procenjuje da u gradu podno Gučeva ima oko 2.000 stanova.

Situacija jeste komplikovana, ali nije bezizlazna.

- Nedostaju nam zakoni koji su fundamentalni, a to su Zakon o denacionalizaciji i Zakon o restituciji, nedostaju nam izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, kao i veća agilnost i zainteresovanost lokalne samouprave. Tek kada se svi ti uslovi ispune, može se govoriti o rokovima da KN lozničke opštine bude potpuno ustrojen - objašnjava Ekmeščić, dodajući da se, po ovom pitanju, loznička ne razlikuje od ostalih opština u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.