Ukleti pesnik – Stefan Malarme

Izvor: Studnel.com, 09.Sep.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukleti pesnik – Stefan Malarme

Malarme je vodio miran život, predao je engleski jezik za razliku od svojiih kolega simbolista koji su vodili boemski život i time ispoljavali svoje nezadovoljstvo. Njegova poezija nije bila za svakog. Umetnost kojom je kombinovao reči nije razumljiva za sve ljude jer je u svom stvaralaštvu težio nečemu višem od pukog izražavanja rečima. Tragao je za suštinskom rečju i jezičkim savršenstvom koje će primiti nekakvu apsolutnu istinu u sebi. Zbog toga se i smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << začetnikom zatvorene, hermetične poezije. Isticao je da postoji samo lepota, a ona se može iskazati jedino poezijom. Zalagao se za čistu poeziju u kojoj će se iskazivati sve na indirektan način i posedovao sposobnost kazivanja stihova napamet.
Svoj dom pretvorio je u književni salon gde su se svakog utorka skupljali umetnici kako bi raspravljali o brojnim pitanjima poezije i umetnosti. Bio je jako uticajan pesnik u to doba i služio je kao uzor mladim ljudima i budućim pesnicima. Smatrao je da je vrhunac poezije kada reč i muzika postanu dominantne supstance u pesmi. Jedan od najistaknutijih kompozitora impresionističke muzike, Klod Debisi, napisao je muzičku kompoziciju za jedno Malarmeovo delo. Bio je svrstan u red ukletih pesnika pored Bodlera, Remboa i Verlena.
Malarmeova najpoznatija dela su: pesma Labud koji predstavlja simbol pesnika, Popodne jednog fauna (1876), Sabrane pesme (1877) i Muzika i književnost (1891).
Izvori: poezijasustine.rs, beleske.com, opusteno.rs.


stefan malarmena danasnji danukleti pesniksimbolizam

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.