Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije: Radonjiću i Romiću ukinut pritvor i isplaćena odšteta

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 17:10

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije: Radonjiću i Romiću ukinut pritvor i isplaćena odšteta

Apelacioni sud ukinuo je meru zabrane napuštanja stana Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženima za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Po nalaženju Apelacionog suda, s obzirom na to da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna.

Navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da, i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je predmetna procesna mera do sada egzistirala.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću, povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora

Zbog toga je Evropski sud odlučio da država Srbija treba da podnosiocima predstavke, Radonjiću i Romiću, isplati po 1.000 eura na ime nematerijalne štete, saopšteno je iz tog suda sa sedištem u Strazburu.

Radonjić i Romić žalili su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora.

Кrivični proces u njihovom slučaju koji je pokrenut u januaru 2014. godine hapšenjem osumnjičenih, još je u toku.

Nalazi se pred Apelacionim sudom u Beogradu, koji treba da u narednom periodu donese pravosnažnu presudu da li su optuženi krivi ili ne, a oni su već nekoliko godina u kućnom pritvoru.

Pored Radonjića i Romića, za učešće u Ćuruvijinom ubistvu optuženi su i tadašnji šefa DB-a Radomira Markovića i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apelacioni sud ukinuo Radonjiću i Romiću kućni pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2023

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora (nanogice), nekadašnjim radnicima Državne bezbednosti Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.