Ukidanje obaveze nošenja maske?

Izvor: B92, 16.Jun.2021, 16:13

Ukidanje obaveze nošenja maske?

Incidencija korone kontinuirano pada – trenutno je na 13,2 na nivou čitave Nemačke.

Time je podstaknuta rasprava o obavezi nošenja maske, posebno u zatvorenom prostoru, kao na primer u školama, piše DW.

Kontinuirani pad incidencije, a i odluka Danske da od ponedeljka uglavnom ukine obaveznu nošenja maske podstakla je raspravu o tome i u Nemačkoj. Skoro niko se ne protivi ukidanju obaveze nošenja maske na otvorenom - ali postoje upozorenja stručnjaka i političara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ta obaveza ne ukine prerano u zatvorenom.

Sedmodnevna incidencija infekcija u celoj zemlji se smanjila i sada iznosi 15,5 slučajeva na 100.000 stanovnika. Pre nedelju dana vrednost je bila 23. Sedmodnevna incidencija ukazuje na broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana.

Prvi put posle više od osam meseci u Nemačkoj je za 24 sata registrovano manje od 1.000 novih infekcija korona virusom, saopštio je u ponedeljak Institut Robert Koh (RKI).

Pozivajući se na informacije zdravstvenih vlasti, RKI je saopštio da je u roku od jednog dana registrovane su 652 nove infekcije i 93 smrtna slučaja. Pre nedelju dana, bilo je 1.204 nove infekcije i 140 smrtnih slučajeva.

Od početka pandemije, RKI je registrovao 3.715.518 slučaja infekcije. Broj zaraženih je znatno veći, jer mnogi pacijenti ne pokazuju simptome bolesti i ne prijavljuju se za testiranje. Od izbijanja pandemije, od posledica kovida umrlo je 89.844 osobe.

„Kada dostignemo stopu vakcinacije od 70 procenata i incidencija ostane na niskom nivou - tada je pravo vreme za takve diskusije“, rekao je Gernot Marks, predsednik Nemačke interdisciplinarne asocijacije za intenzivnu negu i hitnu medicinu ( Divi)

Trenutno je oko 26 procenata građana dobilo dozu vakcine neophodnu za potpunu zaštitu od vakcinacije - ali, ako se uključi dvonedeljni period čekanja dok vakcina ne postane potpuno efikasna, to je tek nešto manje od 18 procenata. Tako da će trebati meseci za stopu vakcinacije do 70 procenata.

Prema mišljenju epidemiologa iz Lajpciga Martina Šolca, da bi se ukinula opšta obaveza nošenja maske, treba pričekati kraj kampanje vakcinacije, kako je rekao novinskom portalu Vatson. Savezna vlada je svima obećala ponudu za vakcinaciju do kraja septembra.

Ipak, i on i Marks i Melani Brinkman, virološkinja iz Braunšvajga, zagovaraju opuštanje na otvorenom.

„Budući da širenje patogena aerosolima napolju skoro da ne predstavlja problem, mogli bismo i bez maski na otvorenom“, rekla je Brinkman za „Braunsšvajger caitung“.

Za razliku od Brinkmanove, lekar intenzivne nege Marks savetovao je nošenje maske napolju u grupi ljudi, na primer u redovima čekanja ili na autobuskim stajalištima.

Brinkmanova je istovremeno kritikovala činjenicu da đaci u Donjoj Saksoniji više ne moraju da nose maske na času, ako je manje od 35 novih infekcija na 100.000 stanovnika nedeljno, iako deca uglavnom nisu vakcinisana, a brzi testovi su samo delimično pouzdani.

„Malo je rano“, rekla je. „Uskoro počinju letnji raspusti. Mogli smo da sačekamo nekoliko nedelja“. Savezna pokrajina Meklenburg-Pomeranija je takođe već ukinula maske na školskim časovima. Međutim, incidencija je tamo ispod 5.

Sindikat obrazovanja i nauke upozorava od ukidanja obaveze nošenja maske u školama.

„Mnoge učionice se ne mogu pravilno provetravati. Pored toga, još uvek velikog zastoja u vezi sa obezbeđivanjem i ugradnjom ventilacionih sistema“, objasnila je šefica ovog sindikata Maike Finern. Takođe, mnogi nastavnici još uvek nisu u potpunosti vakcinisani.

Ministarka pravde Kristine Lambreht (SPD) je pozvala pokrajine da razjasne postoji li i gde konkretno - razlog za nošenje maski. Ona je za list Bild am Zontag rekla da maske posebno opterećuju učenike koji moraju da ih nose satima tokom nastave.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan se takođe uključio u raspravu i ocenio da uz povlačenje epidemije korona virusa u Nemačkoj postaje zamislivo postepeno ukidanje obaveznog nošenja maski.

Međutim, on kao savezni ministar ne odlučuje o ovom pitanju: obaveza nošenja maske regulisana je uredbama saveznih pokrajina.

Liberalna FDP i desničarska AfD traže su potpuno ukidanje. Stručnjak Socijaldemokratske partije za zdravlje, Karl Lauterbah i šef poslaničke grupe CSU Aleksandar Dobrint smatraju da maske smeju da se skinu samo na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.