Ukidanje Zakona o ništavnosti akata

Izvor: Studio B, 15.Mar.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje Zakona o ništavnosti akata

Hrvatska vlada je predložila Ustavnom sudu da donese odluku kojom bi se utvrdila neustavnost Zakona o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih organa bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, vlada smatra da osporeni zakon ne predstavlja nikakvu dodatnu vrednost u odnosu na važeće ugovore koji regulišu međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima u odnosima između Hrvatske i Srbije, a postojeći pravni okvir čini suvišnom primenu odredbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << osporenog zakona.

Osporeni Zakon predstavlja organski zakon koji je trebalo da bude donet većinom glasova svih poslanika, a ne prostom većinom, navodi se u saopštenju. Kako je prošli saziv parlamenta imao 153 poslanika, većinu glasova svih poslanika čini 77 glasova, a usvojen je sedam dana pre raspuštanja Sabora sa 72 glasa. Opozicija, kao i poslanici Srba i još nekih manjina su bojkotovali sednicu, ali su HDZ i njihovi partneri kvorum od 77 poslanika, od kojih je pet bilo protiv ili uzdržani dobili pomoću tadašnjih poslanika Bošnjaka i Roma.

Povod za donošenje tog zakona bile su optužnice protiv 44 državljanina Hrvatske, među kojima i nekoliko ratnih funkcionera, pre svega tadašnjeg potpredsednika HDZ-a Vladimira Šeksa koje su prošlog leta iz Beograda stigle u Zagreb.

Zakon je izazvao brojne negativne reakcije u hrvatskoj, ali i međunarodnoj javnosti.

Predstavnici nove vlasti u Hrvatskoj kritikovali su taj zakon i u predizbornoj kampanji najavljivali njegovo preispitivanje u Saboru.

Pitanje stavljanja van snage tog zakona bilo je od strane Josipovića i drugih učesnika pomenuto i na okruglom stolu o procesuiranju ratnih zločina.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović krajem decembra 2011. zatražio je od Ustavnog suda da da ocenu ustavnosti tog zakona.

On je naveo da Zakon narušava ustavno pravo veterana na odbranu u mogućem krivičnom postupku zbog ratnih zločina, da ih izlaže pravnoj nesigurnosti i da im uskraćuje mogućnost da u saradnji s nadležnim organima Srbije otklone neosnovane optužbe.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.