Ukidaju blokiranje reklama?!

Izvor: Mondo, 24.Jan.2019, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidaju blokiranje reklama?!

Chrome će uskoro dobiti restrikciju, koja se neće svideti mnogima.

U zvaničnom predlogu izmena za Chromium projekat, projekat otvorenog tipa, nazvan Manifest V3, navodi se da bi korisnici Chrome pregledača, između ostalog, trebalo da dobije veću sigurnost, koja će biti korak unapred kako za programere, tako i za korisnike, što će, ipak dovesti do sloma nekih od najpopularnijih ekstenzija.

Ekstenzije su popularni dodaci za Chrome, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji pregledaču interneta omogućavaju da ima funkcije, koje sam po sebi nema. Među žrtvama novog predloga o izmenama su i blokatori reklama, što je izazvalo oštre reakcije ne samo korisnika, nego i osnivača takvih ekstenzija - za blokiranje reklama.

Promene određenih programerskih API-ja i ograničenje pristupa određenim podacima za blokatore reklama, ograničiće slobodu ekstenzijama kako bi ona bila data, kako predlog izmena tvrdi, korisnicima.

Pročitajte i ovo: Microsoft uvodi podršku za Chrome ekstenzije!

Problem je u tome što se blokatori reklama mogu koristiti i za prikrivanje loših stvari, odnosno blokatori reklama su u mogućnosti da sakriju neke potencijalno loše stvari, koje se mogu dešavati na sajtu, a koje zlonamerni softveri to mogu da iskoriste i protiv programera i protiv krajnjeg korisnika. Blokatori reklama imaju mogućnost da pristupe određenim podacima korisnika na uređaju, na kojem se koriste, recimo istoriji pretrage i nekim drugim, što bi zlonamerni programeri mogli da iskoriste kako bi špijunirali veliki broj korisnika, navodi Wired magazin u svom onlajn izdanju.

Kompanije i pojedinci, koji stoje iza blokatora reklama rekli su da je ovo izuzetno osetljiva tema, ali i da će morati u potpunosti da preprave svoj softver, kako bi se povinovali novim pravilima, kao što je zabrana pristupa bilo kojoj vrsti korisničkih informacija ili informacija o uređaju, kao i sistem rada blokatora reklama.

Google je pokušao da smiri vrlo intenzivnu raspravu, koja još uvek traje na netu i rekao je da je ovo još uvek samo predlog, koji je podložan izmenama, ali ni korisnici ni programeri ne veruju da Google neće zaista blokirati neke od blokatora reklama, odnosno sve one, koji ne budu u saglasnosti sa novim predlogom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.