Ujedinila se desnica u Hrvatskoj

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinila se desnica u Hrvatskoj

Zagreb -- Osam stranaka krajnje desnice u Hrvatskoj formiralo je u Zagrebu "Savez za Hrvatsku" kojim, kako kažu, žele da osnaže demokratiju i politički pluralizam.

Oni su izjavili da žele da promene kontinuranu dominaciju najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP).

Čelnici osam stranaka promovisali su Savez i potpisali sporazum o saradnji na skupu koji je simbolično održan u “5 do 12” u prestoničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kongresnom centru “Green Gold”.

Savez čine Akcija za bolju Hrvatsku Željka Cvrtila, Autohtona Hrvatska seljačka stranka Branka Borković, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje Vladimir Šisljagića, Hrvatska stranka prava Daniela Srba, HRAST - Pokreta za uspešnu Hrvatsku Ladislava Iličića, Hrvatska zora - stranka naroda MIlana Kujundžića, Obiteljska stranka Mata Knezovića i Saveta za Hrvatsku Marka Lukića.

U 19 tačaka sporazuma, lideri osam stranaka su se obavezali da će se zalagati za istrajavanje na tužbi protiv Srbije za genocide i naplatu ratne štete, za razvoj hrvatske privrede po ekosocijalnom tržišnom modelu i održivom razvoju, zasnovano na načelim etike i morala, osiguraće vladavinu prava, čuvaće dostojanstvo domovinskog rata.

Savez će se zalagati za lustracije u skladu sa evropskom praksom i zajedništvo, sa naglaskom na trajnoj zaštiti Hrvata u BiH i jačanju veza Hrvatske i BiH.

Savezom za Hrvatsku upravljaće Koordinacija sastavljena od predsednika članica Saveza, a odluke će se donositi konsenzusom, rekao je danas prvi koordinator tog saveza Vladimir Šiljagić, javila je agencija Hina.

"Savez za Hrvatsku spreman je i garantuje promenu odnosa i načina vršenja vlasti u Hrvatskoj", rekao je Šiljagić napomenuvši da je deplasirano govoriti da je danas u Hrvatskoj teška privredna situacija.

Šiljagić je rekao da ne želi da kritikuje aktuelnu, ni bivšu vlast, jer su svojim ponašanjem do sada sve rekli.

“Jedni su Hrvatsku upropastili, a aktuelne je upravo zakopavaju”, naveo je Šiljagić i dodao da Savez svoj program temelji u odgovoru na pitanje šta mogu i šta čine za hrvatsku državu.

Istakao je da Savez nije formiran kao državotvorna politička stranka već stranke u njemu povezuje odnos prema domovini I očuvanju nacionalnih interesa.

“Savez će za Hrvatsku biti treća politička snaga koja će vratiti poštovanje osnovnih ljudskih vrednosti u svakodnevni život i rad. Vratićemo veru hrvatskom narodu da politika može biti poštena i moralnija”, poručio je Šiljagić.

Željka Markić, bivša predsednica pokreta Hrast, koja se nakon sprovodenog referendum o braku u hrvatskoj javnosti smatra “ikonom hrvatske desnice”, ukoliko bude imenovana kao kandidatkinja tog saveza za predsednika države na predstojećim izborima, “oduvaće” aktuelnog predsednika Ivu Josipovića, tvrdi deo hrvatskih medija.

“Josipović će od Željke Markić doživeti takav poraz, da će se ta pobeda ujedinjene desnice Saveza za Hrvatsku preliti i na lokalne, a još više i parlamentarne izbore posle kojih će provedbom Zakona o lustraciji hrvatska tzv. levica, tj. SDP, a zapravo preobučeni komunisti, totalno nestati sa političke scene Hrvatske”, objavio je hrvatski portal “Dnevno”.

Ocenjuje i da ovaj današnji skup u centru Zagreba znači svojevrstan dan D za birače i stranke desne, odnosno konzervativne opcije koje u današnjoj Hrvatskoj očekuju konačno početak ujedinjenja svih desnih i braniteljskih udruženja u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.