Izvor: B92, 09.Mar.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planirali ubistvo karikaturiste

Dablin -- Irska policija je uhapsila sedam lica zbog plana da ubiju švedskog karikaturistu koji je nacrtao proroka Muhameda s telom psa.

Policija je navela da su četiri muškarca i tri žene starosti između 20 i 40 godina privedeni u jutrašnjoj akciji izvedenoj širom Irske. Nacionalnost uhapšenih nije navedena. Hapšenje je deo istrage o planu za ubistvo karikaturiste u drugoj državi, navodi policija u odgovoru na pitanje agencije AP o Larsu Vilksu kojeg je identifikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao metu.

Policija je saopštila i da su u istragu bile uključene bezbednosne službe SAD i nekoliko evropskih država.

Teroristička organizacija Al Kaida u Iraku ponudila je 100 000 dolara nagrade ubici Vilksa pošto je 2007. godine jedan švedski dnevnik objavio njegovu karikaturu na kojoj je glava proroka Muhameda na telu psa.

Islamski zakoni protive se likovnom predstavljanju Muhameda, čak i u povoljnom svetlu, jer to može odvesti u idolatriju.

Vilks nije prvi karikaturista kome je zaprećeno smrću zbog karikature Muhameda. Danskom karikaturisti Kurtu Vestergardu, koji je 2005. godine nacrtao Muhameda s turbanom u obliku bombe, takođe je zaprećeno smrću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irska: Hapšenja zbog planiranja ubojstva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Mar.2010

Irska policija uhapsila je sedam osoba zbog sumnje da su sudjelovali  u zavjeri radi ubojstva švedskog karikaturiste Larsa Vilksa, zbog karikatura proroka Muhammeda.  Policija je saopćila da je u okviru istrage o "zavjeri za ubistvo osobe u drugoj jurisdikciji" u južnim oblastima Waterford i Cork...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Karikaturista na meti ubica

Izvor: RTS, 09.Mar.2010

Sedam osoba uhapšeno u Irskoj zbog sumnje da su planirali ubistvo švedskog karikaturiste koji je crtao proroka Muhameda. Teroristička organizacija Al-Kaida svojevremeno ponudila 100.000 dolara nagrade za ubistvo Larsa Vilksa. ..Irska policija uhapsila je sedam lica zbog plana da ubiju švedskog karikaturistu...

Nastavak na RTS...

Irska: Hteli da ubiju karikaturistu

Izvor: Glas javnosti, 10.Mar.2010, 08:39

DABLIN - Irska policija uhapsila je juče sedam osoba zbog plana da ubiju švedskog karikaturistu koji je nacrtao proroka Muhameda s telom psa...Policija je navela da su četiri muškarca i tri žene starosti između 20 i 40 godina privedeni juče u akciji izvedenoj širom Irske. Nacionalnost uhapšenih...

Nastavak na Glas javnosti...

Švedski listovi objavili crteže umetnika kome prete smrću

Izvor: Kurir, 10.Mar.2010

STOKHOLM, 10. marta 2010. (Beta-AP) - Najmanje tri švedska lista danas su, pošto je u Irskoj otkrivena zavera za ubistvo umetnika Larsa Vilksa, objavila njegov crtež na kome je prorok Muhamed prikazan sa telom psa. Kontroverzni crtež švedskog umetnika objavljen je u dnevnicima Dagens Niheter (Dagens...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.