Uhapšeni poljoprivrednici iz Sombora

Izvor: B92, 18.Mar.2016, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni poljoprivrednici iz Sombora

Novi Sad -- Šest poljoprivrednika koji mesec dana čuvaju parcelu od koja nije uzurpirana u opštini Sombor, uhapšeni su pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta.

Kako je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao jedan od privedenih, Vlado Skrobonja, traktorista zbog kojeg su uhapšeni "u ime uzurpatora gakovačkih oranica došao je da ih provocira i uzore parcelu".

On ističe i da je celo hapšenje izgledalo "kao dobro pripremljen scenario".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Traktorista je stigao sa 'Džondirom' i znajući da smo na toj parceli, pokušao da ore jedinu njivu koju smo mi hteli da obrađujemo. Izvukli smo ga iz traktora i oterali, ali ga niko nije udario", izjavio je Skrobonja.

Prema njegovim rečima, ubrzo nakon toga pojavili su se "uzurpator iz Srbobrana, advokati i policija, poljoprivrednici su uhapšeni, a traktoristi je sugerisano da ide kod lekara i prijavi fizičke povrede".

Šestorica uhapšenih biće sprovedeni u Apatin kod dežurnog sudije za prekršaje i odmah će biti osuđeni, a policija se još nije oglasila o incidentu u Gakovu.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.

Vlada je dala i rok do početka maja, kao i da se plati naknada za njeno korišćenje.

Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je da je hapšenje poljoprivrednika u opštini Sombor sramno.

On je agenciji Beta kazao da su jedini koji treba da budu uhapšeni, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, jer su dozvolili da dođe do uzurpacije zemljišta u toj opštini.

Ješić je reagovao na hapšenje šestorice poljoprivrednika koji već mesec dana čuvaju poslednju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana u opštini Sombor, a koji su uhapšeni danas pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta.

"Vučić i Bogosavljević su svojim činjenjem doveli do ovakve situacije u somborskoj opštini i jedini su koji treba za to da snose odgovornost", rekao je Ješić.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.

Dat je i rok za prijavu do početka maja, kao i za plaćanje naknade za njeno korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede, a podeljen je i poljoprivrednicima u Somboru, gde paori tvrde da je uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje.

Zbog toga su poljoprivrednici protestovali u više navrata.

Zaključak je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

U njemu se lokalnim samoupravama preporučuje da se naknada plati po osnovu vansudskih poravnanja u iznosu prosečne cene zakupa na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine.

Međutim, zakonom je propisano da se uzurpatorima mora naplatiti trostruka zakupnina ili lokalna samouprava ima obavezu da ima skine useve sa te zemlje.

Kritike na ovaj Zaključak uputila je ranije i Pokrajinska vlada, kao i pojedine političke partije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sombor: Uhapšeni poljoprivrednici koji su branili državnu zemlju

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2016, 09:27

Šest poljoprivrednika koji mesec dana čuvaju parcelu u opštini Sombor, uhapšeni su pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta...Kako navodi Vlado Skrobonja, traktorista zbog kojeg su uhapšeni, "u ime uzurpatora gakovačkih oranica došao je da ih provocira i uzore parcelu"...On ističe...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.