Uhapšena trojka 2.000 firmi prodala budzašto!

Izvor: Kurir, 16.Jun.2013, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena trojka 2.000 firmi prodala budzašto!

Miodrag Đorđević bio je glavni prodavac društvene imovine, Gračanac se bavio manjinskim udelima, a Bubalo nadgledao

BEOGRAD - Oni su vedrili i oblačili u privatizaciji.

Uhapšeni Predrag Bubalo, Miodrag Đorđević i Aleksandar Gračanac učestvovali su u prodaji kapitala i akcija u više od 2.000 društvenih firmi, a dobar deo privatizacija završio se neslavno!

Nije ostalo na rečima

Agencija za privatizaciju, čiji je direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bio Đorđević, glavni je prodavac društvenih firmi na tenderima i aukcijama, Akcijski fond bio je zadužen za manjinske udele, a za osam godina tako je prodao akcije 1.615 firmi. Jedini direktor Fonda bio je Gračanac. Bubalo je kao ministar za privatizaciju sve to nadgledao.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže za Kurir da je njihovo hapšenje znak da se borba protiv korupcije ne sprovodi samo na rečima. Ona navodi da je ovo prvi put da je priveden neko sa „ove strane“, iz države, a ne investitori koji su kupovali društvena preduzeća.

- Uhapšeni su moćni ljudi iz vlasti, jeste da je bivša, ali je, ipak, vlast. Ovo je dokaz da je država odgovorna za pljačkašku privatizaciju - navodi Vasilićeva.

Mogli da se usprotive

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, ističe da je Akcijski fond radio po nalogu Agencije za privatizaciju, ali da je mogao da se usprotivi ako smatra da prodaja nekih akcija nije dobra za državu.

- Ima tu još zanimljivih slučajeva. Tako je Akcijski fond prodao akcije poznatog proizvođača lekova za 500 dinara, a onda su preprodate za 12.000 dinara. Ne može razlika u ceni da bude 200 puta! A Fond je bio specijalizovana agencija za prodaju akcija - podseća Pavlović. Teško je, dodaje, zamisliti da su deonice mogle da budu prodate ispod cene, a da vrh Fonda to nije znao.

(E. K.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.