Uhapšena 33 rumunska zvaničnika zbog pranja novca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena 33 rumunska zvaničnika zbog pranja novca

BUKUREŠT -

Rumunsko tužilaštvo danas je uhapsilo 33 zvaničnika vlade zbog sumnje da su, pranjem novca i prevarama, oštetili državu za 22 miliona evra.

Među uhapšenima su, kako je javila agencija Asošijejted pres, tri zvaničnika rumunskog ministarstva ekonomije, zamenik direktora Rumunske razvojne banke koja je u francuskom vlasništvu, kao i predsedavajući državnog fonda koji bankama nudi garancije u zamenu za poslovne kredite.

Svi uhapšeni zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su suspendovani dok traje istraga, a tužioci su zatražili od Suda u Bukureštu da kasnije danas odluči da 32 osumnjičena zvaničnika budu u pritvoru mesec dana.

Kako je javila rumunska agencija Ađerpres, među uhapšenima su i zvaničnici rumunskog senata i ministarstva poljoprivrede, dok je celu grupu osumnjičenih podržavao penzionisani general rumunske kontraobaveštajne službe (SIE) Dragos Diakonesku.

Tužioci iz rumunskog odseka za organizovani kriminal naveli su da su dve osobe od 2010. do 2012. godine organizovale prevaru u kojoj su učestvovali i zaposleni u bankama.

Oni su, prema optužnici, putem prevare od Rumunske razvojne banke i državne banke CEC dobili 40 bankarskih kredita za izmišljene poslove.

Kako se navodi u optužnici, oštećene su i mađarska OTP banka, turske banke Eksimbank i Garanti Bank, austrijska Rajfajzen banka, grčka Pireus banka i portugalska Milenijum banka, ali nije precizirano da li su i one izdavale kredite.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uhapšena 33 rumunska zvaničnika zbog pranja novca

Izvor: Blic, 02.Nov.2012

Rumunsko tužilaštvo danas je uhapsilo 33 zvaničnika vlade zbog sumnje da su, pranjem novca i prevarama, oštetili državu za 22 miliona evra...Među uhapšenima su, kako je javila agencija Asošijejted pres, tri zvaničnika rumunskog ministarstva ekonomije, zamenik direktora Rumunske razvojne banke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.