Uhapšen nekadašnji Trampov ključni čovek

Izvor: B92, 20.Avg.2020, 16:02

Uhapšen nekadašnji Trampov ključni čovek

Vašington -- Stiv Benon, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, uhapšen je danas, prenose svetski mediji.

On je optužen za prevaru u kampanji "Izgradi zid", navode američki mediji.

Benon, koji je huškao Amerikance protiv migranata, optužen je da je na prevaru uzeo 25 miliona dolara prikupljenih da se podigne zid na američko-meksičkoj granici.

Pored njega, uhapšene su još tri osobe, a vest o hapšenju potvrdila je kancelarija saveznog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužioca, prenosi CNN.

Osim Benona uhapseni su Brajan Kolfedž, Endrju Badolato i Timoti Še i oni se terete za prevaru i pranje novca i ukoliko se proglase krivim pret im zatvorska kazna od najmanje 20 godina zatvora, prenosi CBS njuz.

Njih četvorica terete se da su prevarili stotine hiljada ljudi koji su donirali kampanju "Gradimo zid" koja je sakupila više od 25 miliona dolara za izgradnju zida duž americko-meksičke granice, navodi se u optužnici.

Savezni tužioci naveli su da su, iako su donatori bili sigurni da će 100 odsto prikupljenog novca biti upotrijebljeno za izgradnju zida, to nije učinjeno, već su optuženi profitirali od šeme prikupljanja novca.

Navodno, Benon je dobio više od milion dolara od kojih je deo uplaćen na račun njegove neprofitns organizacije, a deo je korišćen za njegove lične troškove.

Kako bi prikrili isplate iz kampanje "Gradimo zid" četvorica optuženih su preusmerili novac na neprofitne kompanije.

Benon, nekada glavni strateg Bele kuće i Trampove predsedničke kampanje 2016. godine, napustio je Trampovu administraciju 2017. godine, nakon što je odigrao ključnu ulogu u Trampovoj reakciji na miting belih nacionalista u Šarlotsvilu – gde je bilo stradalih i povređenih.

Mnogi ga smatraju najzaslužnijim za Trampovu pobedu na predsedničkim izborima, a baš on je osmislio kampanju koja se ciljano usredsredila na konzervativne bele glasače.

Pre dve godine razbesneo je Trampa kada je u knjiziMajkla Volfa "Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući" komentarisao njegove i sastanke Trampovog sina sa Rusima uoči izbora, nakon čega je Tramp rekao da je "Benon izgubio razum".

Bivši strateg američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon, koji je uhapšen jutros zbog pronevere novca, biće saslušan do kraja dana pred saveznim sudijom na Menhetnu.

Saslušanje će, zbog aktuelne epidemije virusa kovid 19 biti virtuelno, prenosi CNN.

Kako se navodi, slučaj će procesuirati FBI, a Benonu će biti uzeti otisci prstiju.

Prvo saslušanje odnosiće se na njegovu eventualnu odbranu sa slobode, odnosno da li će mu biti određena kaucija, a pretpostavlja se da će biti pišten pošto se ne radi o nasilnom zločinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.