Ugroženo zdravlje veterana u Srbiji

Izvor: RTS, 29.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugroženo zdravlje veterana u Srbiji

U Srbiji učesnici ratova češće oboljevaju od ostale populacije, ali i od populacije veterana u drugim zemljama. Više od 60 odsto ratnih veterana pati od posttraumatskog stresa, mnogi imaju problema s alkoholizmom.

Zdravlje veterana u Srbiji izuzetno je ugroženo i, prema istraživanjima, učesnici ratova češće oboljevaju od ostale populacije, ali i od populacije veterana u drugim zemljama, rekao je na konferenciji za novinare ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Prema rezultatima istraživanja, veterani u Srbiji imaju prosečno po tri dijagnoze, a 81 odsto pojedinačnih dijagnoza kod te populacije su poremećaji mentalnog zdravlja", kazao je ministar Ljajić.

Prema Ljajićevim rečima, istraživanje o zdravstvenom stanju i potrebama učesnika ratova 90.-tih, prvo ovakvog tipa na prostorima Srbije, obavljeno je od decembra 2007. do decembra 2008. godine, na reprezentativnom uzorku od 2.399 ispitanika u 40 opština iz populacije ratnih vojnih veterana.

Najavljujući otvaranja nekoliko veteranskih centara u Srbiji, koji će se baviti problematikom te značajne grupe stanovništva Ljajić je dodao da je istraživanje sprovedeno u cilju utvrđivanja opšteg i mentalnog zdravlja učesnika ratova od 1990. do 1999. godine, sa posebnim osvrtom na postojanje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Profesorka Medicinskog fakulteta Viktorija Cucić je rekla da je utvrđeno da 8,8 odsto veterana trenutno boluje od PTSP, odnosno takozvanog "vijetnamskog sindroma", dok je 20 odsto u određenim vremenskim intervalima već bolovalo od tog sindroma.

Više od 60 odsto ratnih veterana pati od posttraumatskog stresa

Cucićeva je ukazala da je istraživanje pokazalo i da od tog sindroma znatno češće oboljevaju veterani koji su ranjavani ili su ratni invalidi, veterani koji su borbena dejstva provodili na prvim linijama fronta i oni koji su na ratištu proveli duže vreme i preživeli više ratnih stresova.

Profesorka Cucić je dodala da se prva faza istraživanja bazirala na samoiskazu i upitniku pri čemu je utvrđena pravilnost oboljevanja veterana i to uglavnom od raznih mentalnih poremećaja.

Prema njenim rečima, veteransku grupu karakteriše rizično ponašanje u smislu pušenja i konzumiranja alkohola što ukazuje da će se njihovo zdravstveno stanje pogoršavati.

Prema rečima Željka Špirića sa Vojno-medicinske akademije, u drugoj fazi istraživanja je učestvovalo oko 300 ispitanika, tokom čijeg pregleda je poštovana dobrovoljnost i anonimnost.

"Tokom istraživanja je utvrđeno da više od 60 odsto pati od posttraumatskog stresa, pored koga imaju i problem sa alkoholizmom", istakao je Špirić.

Istraživanje je sproveo stručni tim Ministarstva rada i socijalne politike, Udruženja boraca ratova 90.-tih godina i eminentnih stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Vojno-medicinske akademije, predvođen prof. dr. Viktorijom Cucić i dr. Željkom Špirićem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.