Ugrožene opštine očekuju deo donatorskih sredstava

Izvor: Blic, 16.Jul.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožene opštine očekuju deo donatorskih sredstava

Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović rekao je danas da ima velika očekivanja od Donatorske konferencije u Briselu, jer je toj opštini novac neophodan da bi što pre započeli izgradnju oko 30 kuća koje su potpuno oštećene klizištima.

"Nadam se da svet razume našu muku i da će pomoći Srbiji da sanira posledice od poplava. Bajina Bašta ima velika očekivanja od briselske konferencije" , kaže za Tanjug Filipović.

Opština Bajina Bašta je do sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodao je on, na račun donacija preko opštinskih računa za pomoć, sakupila 10 miliona dinara i 36.500 evra.

"Novac nam je neophodan da bi što pre započeli izgradnju oko 30 kuća koje su potpuno oštećene klizištima. Za sada je u toku izgradnja samo jedne kuće", istakao je Filipović.

Ukupna procenjena šteta od poplava i klizišta u opštini Bjaina Bašta iznosi sedam miliona evra.

Sretenović: Lučani očekuju deo donatorskih sredstava

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović očekuje da će, posredstvom vlade, deo donatorskih sredstava koja se danas prikupe na Donatorskoj konferenciji, biti usmeren toj opštini, budući da su štete od bujičnih voda koje su prvo u aprilu, a zatim i maju nosile sve pred sobom, višemilionske.

"Očekujem da na današnjoj Donatorskoj konferecniji u Briselu budu prikupljena značajna sredstva za otklanjanje posledica majskih poplava, među kojima je i naša opština", rekao je Sretenović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ukoliko dobije novac opština će sanirati posledice katastrofe koja ju je zadesila po prioritetima.

Ukupna šteta na poljoprivredi u Dragačevu nastala usled elementarnih nepogoda ovog proleća iznosi više od 134 miliona dinara koju je prijavilo 1.089 domaćinstava. Zbog obimnih padavina i poplave, koje su zadesile ovo područje, oštećeno je oko 50 domaćinstava i 24 privredna subjekta u kojima je zaposleno oko 1.500 radnika, napomenuo je predsednik lučanske opštine.

Aleksić: Napotrebniji novac za sanaciju izvorišta pijaće vode

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da očekuje da, nakon današnje Donatorske konferencije u Briselu, i ta opština dobije sredstva koja su, kako je naveo, najviše potrebna za obnovu izvorišta oštećenog u majskim poplavama.

"Minimalna sredstva za obnovu izvorišta iznose 30 miliona dinara, dok bi neki optimalni iznos od 60 miliona dinara mogao da potpuno sanira izvorište pijaće vode u Trsteniku", rekao je Aleksić Tanjugu.

On je dodao da Trstenik, do sada dobio samo pomoć u pijaćoj vodi, konzerviranoj hrani i semenu kukuruza.

"Očekujemo da dobijemo pomoć, a to je i premijer obećao na zajedničkom sastanku u Beogradu. Rečeno je da će se iz republičkog budžeta finansirati izgradnja putne infrastrukture, da će svako poplavljeno domaćinstvo dobiti po 2.000 evra, i da će deo troškova lokalnih samouprava biti nadoknađen", kazao je Aleksić, dodajući da je opština Trstenik na sanaciju štete potrošila 20 miliona dinara.

Opština Trstenik je Kancelariji za pomoć i obnovu od poplava dostavila kompletan izveštaj o nastaloj šteti, koja prema rečima Aleksića, iznosi pet miliona evra.

Ilić: Sredstva prvo za obnovu infrastrukture

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić izrazio je nadu da će nakon Donatorske konferencije u Briselu i sutrašnjeg sastanka u Beogradu sa predstavnicima Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja znati koliko će konkretno sredstava dobiti taj grad.

Ilić je podsetio da je grad Kraljevo na vreme predao Izveštaj o šteti na području grada nastaloj u majskim poplavama, i da je ona procenjena na 1,16 milijardi dinara.

"Izveštaje smo predali po kategorizaciji poplavljenih objekata, i ja se nadam da će Vlada Srbije, posle Donatorske konferencije u Briselu, reagovati i pomoći Kraljevu”, rekao je Ilić.

Ilić kaže da je, nakon poplava, grad reagovao kao malo opština u Srbiji, u tom trenutku.

"Iz budžeta grada je poplavljenim domaćinstvima izdvojena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 120.000 dinara, u pomoć se uključila i Fondacija 'Dragica Nikolić' i nadam se da ćemo do zime sve poplavljene useliti u obnovljene ili nove kuće", rekao je Ilić.

Milojičić: Očekujemo sredstva za izgradnju pet kuća

Od Donatorske konferencije u Briselu opština Smederevska Palanka očekuje da će dobiti sredstva za izgradnju pet kuća, koje su oštećene u poplavama, izjavio je danas predsednik te opštine Radoslav Milojičić.

"U poplavama koje su zadesile našu opštinu, posebno Karađorđevo naselje, najugroženije je pet kuća, u kojima ne možemo da se živi i moramo da ih izgradimo", rekao je Milojičić Tanjugu.

Podsetivši da je Smederevska Palanka dva puta poplavljena za poslednjih 15 godina, a da 1.500 žitelja naselja Karađorđevo uvek ima problema kada su obilne kiše, Milojičić je rekao i da se nada da će Vlada Srbije izaći u susret toj opštini kako bi rešila problem regulacije toka reke Kuburšnice.

"Pre četiri godine od Vlade smo dobili 80 miliona dinara i rešili problem regulacije toka reke Jasenice i nadamo se da ćemo dobiti još toliko za regulaciju toka reke Kuburšnice", rekao je Milojičić i dodao da opština ima projekte za rešavanje tog problema.

Šteta u Smederevskoj Palanci procenjena je na oko 900 miliona dinara.

Pročitajte još: File: Srbiji i BiH 195 miliona evra od EU

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kuće za ugrožene u Gračanici

Izvor: Blic, 16.Jul.2014

Ugovor za izgradnju pet kuća za socijalno ugrožene u opštini Gračanica potpisali su danas gradonačelnik te opštine Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak u odlazećoj Vladi Kosova Dalibor Jevtić. ..Stojanović je podsetio da je opština već potpisala jedan ugovor za izgradnju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.