Ugrožena proizvodnja francuskih vina

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena proizvodnja francuskih vina

Klimatske promene ugrožavaju proizvodnju vina u Francuskoj. Grupa najpoznatijih vinara iz te zemlje zatražila od predsednika Nikole Sarkozija da se založi za smanjenje emisije štetnih gasova.

"francuska vina, elegantna i rafinirana, dragulj našeg kulturnog nasleđa su u opasnosti", navedeno je u zahtevu najpoznatijih vinara Francuske koji su zatražili od predsednika Nikole Sarkozija da se na decembarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << založi za smanjenje emisije štetnih gasova od 40 odsto, piše "Fajnenšel tajms".

Još jedno veoma toplo leto u Francuskoj ove godine izazvalo je pravo uznemirenje među proizvođačima vina, jer je sezona branja grožđa počela znatno ranije nego što je uobičajeno.

Dodatni problem za francuske vinare je u tome što je i grožđe iz ovogodišnje berbe u znatno lošijem stanju nego u normalnim prilikama, jer su plodovi u mnogim vinogradima izgubili dosta od potrebnog kvaliteta, usled duge suše.

Francuski vinogradari tvrde da će zbog suše ove godine imati lošiji kvalitet vina, koji je u opadanju već nekoliko godina, jer se procenat alkohola uvećava, a tradicionalna svežina ukusa nestaje.

Proizvođači vina, ali i poznati kuvari i vlasnici najuglednijih restorana, upozorili su u pomenutom pismu Sarkozija na mogućnost da klimatske promene dovedu u pitanje čak i dalji opstanak čuvene francuske vinske industrije.

Povratak statusa najvećeg proizvođača vina

Nacionalna agencija "Frans agrimer" očekuje da Francuska ove godine povrati status najvećeg svetskog proizvođača vina koji je prošle godine pripao Italiji.

Stručnjaci Agencije predviđaju da će se u njihovoj zemlji ove godine proizvesti 4,8 milijardi litara vina, ili za sto miliona litara više nego u susednoj Italiji.

Prošle godine Italija je prvi put u ovoj deceniji pretekla po proizvodnji vina svog tradicionalnog rivala Francusku, zahvaljujući lepom vremenu koje je pomoglo da se oporavi od niskih prinosa grožđa dobijenih u 2007. godine.

U svetu se, inače, godišnje proizvede oko 25 milijardi litara vina, što znači da Francuska i Italija obuhvataju oko trećinu globalne produkcije tog pića.

Veliki izvoznici vina u Evropi su i Španija, Nemačka, Portugalija, Moldavija i Mađarska, a poslednjih godina pojavljuju se i proizvođači iz SAD i Australije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.