Ugovori sa prvim složenim zadrugama u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovori sa prvim složenim zadrugama u Srbiji

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić danas je u Palati Srbija zajedno sa predsednicima opština potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava sa prvim složenim zadrugama u Srbiji.

Prva složena zadruga "Naši Voćari" iz Požege i Složena voćarska zadruga "Složni voćari" iz Novog Slankamena novac su dobile za tehničko tehnološko unapređivanje procesa proizvodnje i više faze prerade voća.

"Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj i podržala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koncept složenih zadruga po savremenom, evropskom modelu. Ovi privredni subjekti treba da postanu nosioci razvoja svog kraja, da se bave višim fazama prerade proizvoda, istraživanjem i razvojem i da budu ozbiljni konkurenti pri izvozu na strana tržišta", izjavio je nakon potpisivanja Krkobabić, navodi se u saopštenju.

Ovo je do sada najznačajniji korak u istoriji zadrugarstva gde država složene zadruge, kao veće privredne subjekte, na konkretan način finansijskim sredstvima, osnažuje sa ciljem da one postanu nosioci privrednog razvoja svojih okruga.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini.

Složena zadruga "Naši voćari" iz Požege koju čini pet zadruga iz različitih regiona Centralne Srbije dobila je 59 miliona 420 hiljada dinara, a ukupna vrednost investicije je oko 89 miliona dinara (ostatak stredstava ulaže sama složena zadruga). Direktor ove složene zadruge Božo Joković rekao je da je danas istorijski dan za zadrugarstvo, selo i Srbiju jer, prema njegovim rečima, seljak u Srbiji nije više građanin drugog reda.

On je istakao da je podrška koju Vlada daje za zadrugarstvo prepoznata od strane malih proizvođača koji se sve više udružuju radi zajedničkog nastupa i plasmana proizvoda na tržište pa i rešavanja svih problema sa kojima se suočavaju u proizvodnji.

Složena zadruga "Složni voćari" koju čini četiri zadruge dobila je 59 miliona 800 hiljada dinara, a ukupna vrednost investicije je oko 74 miliona dinara (ostatak stredstava ulaže sama složena zadruga).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.