Ugljanin pozvao na pomirenje

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin pozvao na pomirenje

Beograd -- Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin pozvao suprotstavljene strane u Islamskoj zajednici da otpočnu dijalog o spornim pitanjima.

Takođe, Ugljanin od Vlade Srbije očekuje da ozakoni Jedinstvenu islamsku zajednicu. "Reis Adem Zilkić i bivši muftija Muamer Zukorlić treba da sednu za sto, izmire se i razgovaraju. Oni, kao verujući ljudi, nemaju pravo budu strane u sukobu. Oni, naprotiv, moraju vernicima da omoguće ostvarivanje njihovih verska prava", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ugljanin u intervjuu Tanjugu.

On je ocenio da zbivanja unutar Islamske zajednice "više liče na ponašanje političkih partija".

"Ne može se reći da jedna džamija pripada jednim vernicima, a druga drugim", rekao je bivši gradonačelnik Novog Pazara i lider Stranke demokratske akcije. "Ne može vera da se širi sabljom, mačem i oružjem", poručio je Ugljanin.

On je ukazao na činjenicu da Islamska zajednica u Srbiji ima dugu tradiciju od 140 godina, da datira još od vremena Kneževine Srbije, i da nikada nije bila rascepkana.

"Bivši beogradski muftija Hamdija Jusufspahić je, na primer, reaktivirao tu zajednicu pre dve godine, i ona je kao takva upisana u registar", podsetio je Ugljanin.

Novoizabrani ministar bez portfelja takođe je ocenio da će ova vlada morati da povuče "presudan" potez, odnosno da ozakoni Jedinstvenu islamsku zajednicu.

"Vlada će morati da, uz pomoć eksperata, napravi harmonizaciju svih akata koji će strogo sankcionisati svaku podelu i sukob na verskoj osnovi", rekao je Ugljanin.

On lično, kaže, kao musliman u Srbiji nikada nije imao utisak da su mu ugrožena verska osećanja, pa ni u vreme komunizma, kada je, kako je kazao, to bilo strogo kontrolisano i sankcionisano.

Govoreći o političkoj situaciji u Novom Pazaru gde je Bošnjačka lista od pre dva dana i zvanično opozicija, Ugljanin je rekao da je, sledeći koncept nacionalnog pomirenja, nakon izbora ta stranka započela razgovore sa svim bošnjačkim političkim opcijama i Jedinstvenom srpskom listom radi formiranja multietničke vlasti u tom gradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugljanin pozvao Zilkića i Zukorlića na pomirenje

Izvor: Kurir, 10.Jul.2008

BEOGRAD, 10. jula (Tanjug) - Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin pozvao je danas dve suprotstavljene strane unutar Islamske zajednice da otvore dijalog o spornim pitanjima, a od Vlade Srbije očekuje da ozakoni Jedinstvenu islamsku zajednicu. "Reis Adem Zilkić i bivši muftija Muamer Zukorlić...

Nastavak na Kurir...

Zilkića i Zukorlića Ugljanin uputio na dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2008

BEOGRAD - Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin pozvao je danas dve suprotstavljene strane unutar Islamske zajednice da otvore dijalog o spornim pitanjima, a od Vlade Srbije očekuje da ozakoni Jedinstvenu islamsku zajednicu..."Reis Adem Zilkić i bivši muftija Muamer Zukorlić treba da sednu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.