Uginule ribe u Dunavu zbog širenja toksičnog mulja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uginule ribe u Dunavu zbog širenja toksičnog mulja

BUDIMPEŠTA -

U Mađarskoj je zabeležen prvi slučaj pomora ribe zbog širenja toksičnog mulja koji se pre tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, a spasioci se trude da umanje razmere katastrofe kako se mulj postepeno uliva u Dunav.

Portparol mađarske Kancelarije za borbu protiv katastrofa Tibor Dobson izjavio je da su ribe najpre uginule u manjoj reci Marcal, a potom su zabeleženi i sporadični slučajevi izumiranja tih životinja u reci Rabi i Mošoni-Dunavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u blizini Đera, a potom i u samom Dunavu, preneo je Rojters.

Gabor Figečki, direktor ogranka Svetskog fonda za zaštitu divljine (WWF) rekao je, pošto je obišao mesto na kojem je došlo do nesreće, da je situacija na reci Marcal gora nego što se očekivalo.

Prethodno se očekivalo da će količina alkalnih materija opasti kada se toksični mulj iz rečice Marcal ulije u veću reku Rabu, ali do toga nije došlo, jer je ph vrednost vode iz reke i dalje visoka, između devet i deset.

U potok Torna i rečicu Marcal prethodno je bačeno više desetina tona gipsa i stotine hektolitara sirćetne kiseline, kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi. Tim postupkom vrednost ph faktora je smanjena sa početnih 13,5 na ispod deset.

Potok Torna mrtav

Potok Torna je, nizvodno od Kolontara, naselja najviše pogođenim talasom mulja, praktično mrtav.

"Na osnovu sadašnjih pokazatelja, zagađena voda će ostati u rekama u Mađarskoj i nadamo se da će imati prihvatljivu ph vrednost kako se bude približavala Budimpešti", kazao je Figecki.

Izveštač Rojtersa zabeležio je u blizini Đera, gde se Raba uliva u Mošoni-Dunav, pritoku Dunava, veliki broj manjih, uginulih riba koje je reka izbacila na obalu.

Zdravstveno osoblje deli materijal u kojem apeluje na građane da ne pecaju i ne jedu ribu iz reke, kao i da izbegavaju kontakt sa vodom.

Sećanje i opomena za sva vremena

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je jutros, tokom nenajavljene posete području ugroženom otrovnim muljem, izjavio da se u poplavljenom delu Kolontara ne može živeti i da bi trebalo izgraditi novi deo tog naselja u županiji Vesprem.

"Verovatno bi trebalo izgraditi nove kuće na teritoriji naselja gde nije dospeo crveni mulj, a ovaj niži, poplavljeni deo sačuvati kao sećanje i opomena za sva vremena. Ovde se zaista ne može živeti", rekao je Orban pošto je pogledao kuće u Sečenji i Molnar ulici.

Mađarski premijer je ponovio da se ne radi o prirodnoj katastrofi bez presedana, već o ljudskom propustu, zbog čega neko mora da odgovara.

Dulić: Dunav nije zagađen, situacija se prati

Za građane Srbije trenutno ne postoji opasnost zbog izlivanja opasnih materija iz rezervoara fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske, jer Dunav nije zagađen, ali se situacija neprestano prati, izjavio je danas ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je novinarima nakon predstavljanja projekta "Pomoć u implementaciji sistema upravljanja hemikalijama u Srbiji" u Palati "Srbija" kazao da je u cilju prevencije, kod Bezdana pojačana kontrola Dunava i da za sada nema zagađenja.

On je dodao da će ukoliko dođe do zagađenja javnost i nadležne institucije biti obaveštene na vreme.

Nema opasnosti od radioaktivnog zračenja

U istragu šta se desilo s rezervoarom fabrike aluminijuma "MAL" kod Ajke, iz koje je pre četiri dana iscurilo gotovo milion kubnih metara mulja punog teških metala, uključio se i Nacionalni istražni ured, mađarska varijanta američkog Ef-Bi-Aja.

U akciji čišćenja područja od oko četrdeset kvadratnih kilometara učestvuje više od tri hiljade pripadnika vojske, policije, vodoprivrednih radnika, meštana i drugih, a posebna pažnja se posvećuje zagađenoj vodi koja je, preko Torna potoka i Marcal rečice, jutros u tri sata dospela u Rabu.

Istovremeno se neprekidno meri zagađenost podzemnih voda i zemljišta na poplavljenom području, gde se nalaze i tri naselja - uz Kolontar još i Devečer i Šomlovašarhelj.

Meštani Devečera su sinoć na forumu građana zatražili da se kompletna zemlja do određene dubine zameni, inače se neće vratiti u svoje domove.

Mađarska akademija nauka je u saopštenju navela da opasnosti od radioaktivnog zračenja nema, iako je crveni mulj, pun alkalnih materija, sam po sebi prilično opasan.

Crveno blato "pustio" čovek?

Mađarskoj će biti neophodno najmanje godinu dana da otkloni štetu, što će je koštati nekoliko desetina miliona dolara. Građani Mađarske su pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć postradalima.

Novinar Radio Pečuja Predrag Mandić javlja da je u toku istraga o tome ta li je katastrofu izazvala ljudska nebriga.

Marić: Nema opasnosti po ljudske živote

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas ljudski životi neće biti ugroženi nakon izlivanja otrovnog mulja u Dunav i da nema mesta panici.

Marić je rekao Tanjugu da je za sutra zakazano uzorkovanje Dunava kod Bezdana, nakon čega će se utvrditi mere koje treba preduzeti.

"Veoma je važno da nam mađarska strana dostavi tačan sastav te otrovne materije, o kome još nemamo informacije. Uz te podatke, kao i rezultate uzorkovanja Dunava, odredićemo mere koje treba preduzeti", naveo je on.

Marić je rekao da će nakon izlivanja mulja, verovatno, doći do ekološkog incidenta koji će ugroziti floru i faunu Dunava, ali da životi ljudi nisu ugroženi.

"Ostaje da se vidi šta će biti kada se sazna sastav materije i rezultati uzorkovanja, a mora se uzeti u obzir i činjenica da postoji 340 kilometara vodnog puta od mesta izlivanja do Bezdana", rekao je on.

Evropska komisija nudi pomoć Mađarskoj

Evropska komisija izrazila je danas spremnost da pomogne Mađarskoj ili eventualno nekoj drugoj zemlji u saniranju posledica izlivanja otrovnog mulja koji ugrožava i reku Dunav.

"Nismo dobili zahtev za pomoć", bar ne do sada, "na samim zemljama je, a ne na Komisiji da preuzmu takvu inicijativu", rekao je agenciji Frans pres portparol evropskog komesara za životnu sredinu Džo Henon.

Henon je, međutim, dodao da je Komisija "spremna da pomogne" bilo u slanju stručnjaka, bilo materijala i hemijskih proizvoda.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da njegovoj zemlji nije potreban novac već pre ekspertiza za saniranje posledica izlivanja otrovnog mulja.

Prema procenama, Mađarskoj će biti potrebno najmanje godinu dana da otkloni štetu što će je koštati na desetine miliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.