Uginula Koko, gorila koja je znala znakovni jezik

Izvor: N1 televizija, 21.Jun.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uginula Koko, gorila koja je znala znakovni jezik

Gorila Koko koja je umela da se s ljudima sporazumeva znakovnim jezikom, uginula je, saopšteno je.

Koko, 46-godišnja ženka gorile poznata po mnogim dokumentarnim filmovima, uginula je u utorak u snu, u rezervatu u Kaliforniji, saopštila je Fondacija "Gorila" (Gorilla Foundation).

Rođena je u zoološkom vrtu u San Francisku, a znakovni jezik učila je od doktorke Fransin Peterson, što je postalo deo projekta Univerziteta Stanford 1974. godine.

Fondacija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je navela da je sposobnost gorile Koko za učenje jezika i empatiju iznenadilo i "osvojilo srce" ljudi širom sveta.

Na naslovnoj strani časopisa "National Geografic" iz 1978. godine objavljena je fotografija gorile koja je samu sebe fotografisala u ogledalu.

Fondacija je najavila aplikaciju za znakovni jezik, u znak sećanja na Koko, koja će koristiti deci i gorilama, ali i druge projekte.

Koko, the gorilla who mastered sign language, has died in her sleep at age 46, The Gorilla Foundation says. She was said to have understood some 2,000 words of spoken English. https://t.co/kh88N0DvbPpic.twitter.com/KGWtX9BQgJ

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.