Udvostručen izvoz srpske vojne industrije

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udvostručen izvoz srpske vojne industrije

Izvoz srpske odbrambene industrije udvostručen zahvaljujući poslu koji Srbija ugovorila sa Irakom. Posao od 235 miliona evra, drugi po vrednosti u istoriji izvoza naoružanja uposlio dvadeset hiljada radnika i gotovo sve fabrike vojne industrije.

Valjevski "Krušik" dobio je posao vredan 32 miliona dolara i u Irak izvozi minobacačku municiju. Povećan je broj zaposlenih a i plate.

"Krušik" je dobio priznanje ministarstva ekonomije za kolektiv koji je zaposlio najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mladih uz prethodnu obuku.

I pored ukupnog negativnog poslovanja u prošloj godini, sanirani su neki objekti koji su bombardovani 1999. godine i izgrađena je fabrika specijalne minobacačke municije.

"Kompanija Krušik završila je sa rezultatom koji je najbolji u poslednjih 20 godina. Kapaciteti u u odnosu na 2007. godinu su duplo veći. Ukupna vrednost realizovane proizvodnje je oko 20 miliona dolara, a realnog izvoza je 90 odsto", kaže generalni direktor "Krušika" Jovan Davidović.

" Krušik" je u saradnji sa Jugoimportom započeo proizvodnju balističkih zaštitnih ploča čija je vrednost oko 100 miliona evra.

Izvoz od 24 miliona dolara

Kragujevačka "Zastava" prošle godine ostvarila je ukupan izvoz od 24 miliona dolara. Plan da se uveća izvoz u odnosu na 2007. godinu ostvaren je sa osamdeset procenata

Direktor "Zastava namenska" Rade Gromović kaže da se 20 odsto odnosi na činjenicu da je ugovor sa "Remingtonom" zbog svetske finansijske krize bitno uticao da se tržište SAD smanji, odnosno da se aktivnosti u tom delu u priličnoj meri zamrznu.

U "Zastavi", ali i u "Jugoimportu" koji je ugovorio posao s Irakom, kažu da će, zahvaljujući tom ugovoru, srpska vojna industrija ipak nešto kasnije osetiti svetsku finansijsku krizu.

Generalni direktor "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević kaže da su predviđanja da se svetska kriza neće direktno i brzo preliti na ukupan izvoz naše odbrambene industrije jer se izvozi uglavnom u zemlje koje budžet pune izvozom nafte ili gasa.  

"Očekujemo da ćemo imati relativno stabilno tržište. Ipak treba računati na to da budžeti tih zemalja glavnih kupaca neće biti tako jaki i tako snažni kao pre godinu ili dve godine", ističe Nikčević.

Posle novih minobacača, školskog aviona lasta, u Irak bi uskoro,  kako se planira, mogao da stigne i najnoviji proizvod vojne industrije Srbije , novo oklopno vozilo "Lazar".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.