Udruženja protiv Tompsonovog koncerta

Izvor: B92, 07.Jun.2020, 14:35

Udruženja protiv Tompsonovog koncerta

Slovenačko udruženje književnika i slovenački PEN centar objavili su zajednicko saopštenje u kojem se protive odluci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Odluka Ministarstva je da ukine zabranu koncerta hrvatskog nacionalističkog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.

U izjavi, koju su potpisali predsednici udruženja Dušan Merc i Ifigenija Simonović, napominje se da je Tompson poznat po tome što je upotrebio "grozni ustaški pozdrav" "Za dom - spremni" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u jednoj od svojih pesama i da je poznat po širenju ustaškog nasleđa, kao i po tome što je posredno branio i propagirao nacizam i fašizam i saradnju s nacistima i fašistima.

Predsednici obe organizacije veruju da svako u Sloveniji, uključujući i vladu, ima obavezu da poštuje nasleđe i istorijska saznanja i da nikome ne treba da dozvoli da omalovaži ili negira slovenački otpor nacizmu i fašizmu.

Zabranjujući po drugi put Tompsonov koncert, vlasti Maribora su pokazale posvećenost Evropskoj uniji koja zabranjuje totalitarne simbole, stoji u zajedničkom saopštenju slovenačkih pisaca.

Vlasti u Mariboru zabranile su početkom maja Tompsonov koncert planiran još za 20. maj 2017. godine, ali je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, na zahtev organizatora koncerta, poništio tu odluku.

Odluka o poništavanju zabrane naišla je na mnoge kritike, ali je Hojs rekao da osuđuje ustaštvo, ali da koncert nije organizovan s namerom da predstalja kriminalno delo, i da mogućnost da neko počini zločin, nije dovoljan razlog da se nešto zabrani.

Savez Srba iz Slovenije apelovao je na slovenački MUP da preispita i povuče odluku u kojoj se dopušta organizacija koncerta spornog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, navodeći da ju je sa velikim ogorčenjem prihvatio, saopštio je danas Savez.

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova pre tri dana ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je pre nekoliko nedelja po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.

"Kao pripadnici srpske nacionalne zajednice u Sloveniji osećamo posebnu neprijatnost, strah i nelagodnost jer smatramo da nas ovakvi događaji pristalica ustaške ideologije najviše ugrožavaju. Protiv smo svakog oblika narušavanja Ustava i uvek ćemo osuditi njegovo nepoštovanje bez obzira sa koje strane ono dolazilo", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, pozivi, upereni na predstavnike srpskog i bilo kog drugog naroda, su "neprihvatljivi, duboko antiustavni i anticivilizacijski" i, dodaje Savez, suprotni zakonima i Ustavu Slovenije.

Savez podseća da Tompson u svojim pesmama i javnim nastupima promoviše "totalitarističku ustašku ideologiju" i veliča zločine, koje su pripadnici ustaškog pokreta vršili nad Srbima, Jevrejima i Romima u toku Drugog svetskog rata na području tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kao i da su njegovi koncerti zabranjeni u većini zemalja članica EU.

"U našem zajedničkom interesu je da naša domovina Slovenija i dalje ostane država koja razume, poštuje i štiti ljudska prava i vrednosti, na kojima je i sama zasnovana", naveo je Savez.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TOMPSON PROPAGIRA USTAŠTVO I NACIZAM: Slovenački književnici besni zbog Perkovićevog koncerta u Mariboru!

Izvor: Kurir, 07.Jun.2020

Slovenačko udruženje književnika i slovenački PEN centar objavili su zajednicko saopštenje u kojem su izrazili protivljenje odluci Ministarstva unutrašnjih poslova da ukine zabranu koncerta hrvatskog nacionalističkog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.