Udovički o matičarima

Izvor: B92, 26.Dec.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički o matičarima

Izmene Zakona o matičnim knjigama usvajaju se kako bi se zakonska rešenja uskladila sa izmenama Zakona o državnoj upravi, rekla je ministarka Udovički.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da se izmene Zakona o matičnim knjigama usvajaju kako bi ta zakonska rešenja bila usklađena sa već usvojenim izmenama Zakona o državnoj upravi u oblasti uslova koje državni službenik mora da ispuni.

Reč je o davanju ovlašćenja za vođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upravnog postupka i odlučivanje o pravima i obavezama fizičkim i pravnih lica, rekla je Udovički na sednici parlamenta.

Ona je dodala da se predlaže da zamenik matičara može da bude lice koje ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama, sa najmanje 180 ESPB bodova na osnovnim strukovnim studijama, odnosno na studijama u trajanju od tri godine društvenog smera.

Ministarka je dodala da je neophodno produžiti rok za ispunjenje propisane obaveze imalaca javnih ovlašćenja u kojem bi oni u celini izvršili dotavljanje sadržavja drugog primerka matičnih knjiga u elektornskom obliku nadlzenom ministarstvu-

Udovički je podvukla i da je najveći broj opštinskih i gradskih uprava centralnom sistemu pristupio u poslednje dve godine, odnosno da je od ukupno 1.673 matična područja 1.154 već u tom sistemu.

Ona je navela da su od ukupno 113.350 matičnih klnjiga u centalni sistem uneti podaci za 61.969 matičnih knjiga, a ukupno 17.900.000 upisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.