Udovičić: Nastavljamo da podržavamo mlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovičić: Nastavljamo da podržavamo mlade

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je na konferenciji "Podsticajno okruženje za mlade" sumirao rezultate na polju daljeg uspostavljanja institucionalnog okvira i efikasnog sprovođenja omladinske politike kroz Nacionalnu strategiju za mlade i naveo da su ostvareni zadovoljavajući rezultati.

Kako je saopšteno, Udovičić je naveo da je u Srbiji trenutno aktivno 136 kancelarija za mlade i 65 omladinskih klubova, a da su tokom 2018. godine kroz konkurse za sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nacionalne strategije za mlade finansirana 102 projekata zahvaljujući kojima su stvorene mogućnosti da se više od 80 mladih zaposli ili samozaposli.

"Njih 160 realizuje stručnu praksu, preko 1.400 prođe obuke za povećanje kompetencija za zapošljivost, realizuje se više od 400 različitih vidova edukacija iz oblasti zdravlja, bezbednosti, socijalne inkluzije, i sprovode se kreativne radionice i programi neformalnog obrazovanja za više od 12.000 mladih", istakao je on.

Dodao je da je trenutno u izgradnji devet malih sportskih terena i opremanje tri omladinska kluba, a da je programom "Mladi su zakon" širom Srbije realizovano 35 međunarodnih volonterskih kampova na kojima je učestvovalo više od 630 domaćih i međunarodnih volontera.

"Kroz Fond za mlade talente Srbije najbolji srednjoškolci i studenti dobijaju nagrade i stipendije. Tokom 2018. stipendirano je 1.303 studenta završnih godina osnovnih i master akademskih studija, a nagrađeno i 1.624 učenika srednjih škola koji su postigli izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.Time smo uručili 15 odsto više nagrada u odnosu na 2017. godinu", podvukao je Udovičić.

Kako kaže, u novom akcionom planu realizacije strategije za mlade EU za period od 2019. do 2027. godine ističu se tri osnovne oblasti, značajnije učešće mladih u građanskom i demokratskom životu, njihovo osnaživanje kroz jačanje inovacija i priznavanje omladinskog rada, i šire i intenzivnije međusobno povezivanje radi promocije edukacije, volonterizma, razumevanja među kulturama i solidarnosti.

"Kao takve, one su potpuno usaglašene sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade Srbije u periodu 2018-2020. godine. Time ćemo nastaviti trend izuzetnih rezultata Srbije u korišćenju omladinske komponente EU Erazmus+ programa - kao lidera Zapadnog Balkana u tom segmentu", naveo je Udovičić.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper rekao je da je važna institucionalna saradnja u stvaranju ambijenta univerzalne podrške afirmacije mladih u društvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.