Udarac SAD: Netanjahu odbio

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 09:30

Udarac SAD: Netanjahu odbio

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je predlog Hamasa za prekid vatre, a nova runda pregovora mogla bi da se održi danas, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Netanjahu je na konferenciji za štampu rekao da pregovori sa Hamasom "ne vode nikuda", a uslove koje je ta militantna palestinska organizacija postavila u svom predlogu opisao je kao "bizarne".

Od Izraela se očekivalo da odgovori na Hamasov predlog, ali ovaj odgovor predstavlja kategorično odbijanje, dok izraelski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnici vide pokušaj Hamasa da okonča rat pod njegovim uslovima kao potpuno neprihvatljiv.

Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je novinskoj agenciji Rojters da su Netanjahuove izjave "forma političke bravure" koje pokazuju da on namerava da nastavi sukob u regionu.

Egipatski zvanični izvor rekao je za BBC da se očekuje da nova runda pregovora, uz posredovanje Egipta i Katara, bude održana danas u Kairu. Egipat je pozvao sve strane da pokažu neophodnu fleksibilnost za postizanje mirnog sporazuma, rekao je izvor.

Netanjahuovo odbacivanje Hamasovog "obmanjivačkog" plana u oštroj je suprotnosti sa primedbama iz Katara, koji je Hamasov odgovor opisao kao "pozitivan".

Komentari izraelskog lidera predstavljaju udarac nastojanjima SAD da postignu sporazum koji je njihov šef diplomatije Entoni Blinken opisao kao "najbolji put napred", iako je upozorio da "ima još mnogo posla da se obavi".

Netanjahuov stav, takođe, naglašava kontinuiranu, fundamentalnu neusklađenost između američkih i izraelskih planova za budućnost Pojasa Gaze.

Dok on insistira da Pojas Gaze postane entitet gde bi Izrael održavau ukupnu bezbednosnu kontrolu, a upravu imali lokalni palestinski organi koji nemaju veze sa Hamasom, vizija budućnosti koju ima Vašington uključuje "horizont" sa palestinskom državom, dodaje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NETANIJAHU NAREDIO: Izraelska vojska da se pripremi za NAPAD, meta je izabrana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024

Na pomolu nova velika katastrofa..Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je trupama da se pripreme za ulazak u prenaseljeni grad Rafa u Gazi, iako je nova runda pregovora usmerena na obezbeđivanje primirja sa Hamasom trebalo da bude otvorena u četvrtak u Kairu...Netanijahu je objavio naredbu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.