Učesnici Parade ponosa: I dalje smo diskriminisani

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2018, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učesnici Parade ponosa: I dalje smo diskriminisani

Učesnici Parade ponosa prošetali su od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV. Organizatori kažu da je to protest, a ne žurka na otvorenom, pošto su u Srbiji, ocenjuju i dalje diskriminisani.

Izvor: N1

Oni znaju da li su muško ili žensko na osnovu svojih osećanja. Za državu su nevidljivi sve dok ne promene pol.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"I dalje imam muški pol, muški JMBG broj, to što imam žensku sliku i rodno neutralno ime, jer nisam operisana... Ništa nije urađeno, hoće mene kao transrodnu osobu da nateraju da se operišem da bih bila prihvaćena", kaže Mija Popović.

Dok se zakonom njihove potrebe ne uvaže, nevidljivi su i za matičare, zato je ovogodišnja junska parada transrodnih osoba i LGBT zajednice održana pod parolom "Matičarka - Normalno".

"Nakon operacije odete da promenite dokumenta, sačeka vas matičar, ako želite istopolno partnerstvo ponovo kod matičarke i treće, sistem prevencije HIV je katastrofalan i ako neko umre, njegovi bližnji opet idu kod matičara po umrlicu", navodi Helena Vuković.

Za bolji zakon o transrodnim osobama, istopolnim brakovima i za stvaranje sistema prevencije od HIV virusa - učesnici junskog Prajda protestovali su i šetali centrom grada, od Pionirskog parka do Studentskog.

Dobra atmosfera odvijala se unutar kruga koji je obezbeđivala policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Pred završetak ovogodišnjeg okupljanja jedna žena je uz pogrdne reči vređala učesnike parade.

Policija je ubrzo udaljila odatle, a organizatori kažu da se pripadnici LGBT zajednice i transrodne osobe sa nasiljem često susreću.

"Ja živim u ovom gradu, ja sam građanka ove zemlje, živim u ovom gradu 27 godina, i neću da se plašim svaki put kad izađem na ulicu, to nije život koji želim da živim", kaže Anđela Čeh.

A da bi živeli kao dostojni građani Srbije, osim zakona im je kažu potrebna i njihova primena.

Organizatori parade poručili su da iako Srbija ima zakon kojim bi mogli da se sankcionišu zločini iz mržnje, za to krivično delo nikada niko nije odgovarao.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Učesnici Parade ponosa traže zakon o istopolnim brakovima, bolju prevenciju od HIV

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2018

Učesnici Parade ponosa prošetali su od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV. Organizatori kažu da je to protest, a ne žurka na otvorenom, pošto su u Srbiji,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.