Ubijeno četvoro Palestinaca, među njima dečak

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 23:44

Ubijeno četvoro Palestinaca, među njima dečak

Četiri Palestinca su ubijena, uključujući i 15-godišnjeg dečaka, naveli su palestinski zvaničnici danas popodne, dok su borbe još uvek bile u toku.

Ubistva su se desila tokom intervencije izraelskih trupa koja je sinoć započeta protiv pobunjenih Palestinaca na ulicama Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dodaje se da je bilo još 45 povređenih, uključujući četvoricu u kritičnom stanju, a jedna od njih bila je 15-godišnja devojčica za koju su palestinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedoci rekli da je upucana u njenoj kući, preneo je Gardijan.

Ističe se da je izraelska vojska prvi put nakon nekoliko godina upotrebila borbene helikoptere na okupiranoj Zapadnoj obali, pošto je operacija hapšenja u Dženinu naišla na neočekivano žestok otpor Palestinaca.

Na nepotvrđenom amaterskom video snimku iz Dženina vidi se kako izraelski vojni helikopter lansira rakete tokom sinoćnje operacije.

Udruženje stranih novinara je navelo da je ranjen i palestinski novinar Hazem Naser, dok je portparol izraelske vojske saopštio da je sedam vojnika zadobilo lake do umerene povrede.

Visoki palestinski zvaničnik Husein al-Šeik optužio je Izrael da vodi "žestoki i otvoreni rat" protiv palestinskog naroda, čiji je političar Mustafa Barguti predvideo je da bi vlada Benjamina Netanjahua mogla da eskalira sukobe na Zapadnoj obali do upotrebe borbenih aviona.

Nasilje na teritoriji Zapadne obale, koju je okupirao Izrael tokom rata na Bliskom istoku 1967, pogoršalo se od početka prošle godine kada je Izrael počeo da izvodi ponovljene vojne udare nakon niza palestinskih napada.

Rojers navodi da je samo ove godine ubijeno oko 120 Palestinaca i ističe da Izrael skoro svake noći sprovodi racije na Zapadnoj obali kao odgovor na talas palestinskog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.