Ubijeni novinar objasnio kako se dogodilo ubistvo

Izvor: B92, 31.Maj.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubijeni" novinar objasnio kako se dogodilo "ubistvo"

Ruski novinar Arkadij Babčenko izneo je detalje o tome kako je inscenirao sopstveno ubistvo u Kijevu, navodeći da je koristio svinjsku krv i usluge šminkera.

Rojters je preneo da je Babčenko rekao da je odvezen ambulantnim kolima u mrtvačnicu sa mesta "ubistva" gde se presvukao i počeo da gleda vesti.

Babčenko (41) je, na konferenciji za novinare u Kijevu, naveo da je mogao da kaže "ne" kada su mu pre otprilike mesec dana ukrajinski zvaničnici došli sa idejom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se njegovo ubistvo inscenira.

Ipak, kako je kazao, pristao je na to svojevoljno, prenosi AP.

Svi svetski mediji objavili su vest o ubistvu Babčenka, oštrog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, a dan kasnije on se pojavio živ i zdrav na pres konferenciji, na kojoj je rečeno da su njegovu smrt lažirale ukrajinske sigurnosne službe kako bi sprečile zaveru koja je za cilj imala njegovo ubistvo.

Kijev je u utorak objavio da je Babčenko ubijen nedaleko od svog stana u prestonici Ukrajine.

Ukrajina je odmah za njegovu smrt optužila Rusiju, a iz Kremlja su poručili da je njegova smrt posledica nesigurnog okruženja u kom rade novinari u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je lažna priča o ubistvu Babčenka još jedna antiruska provokacija iza koje stoji ukrajinska služba bezbednosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.