Ubijeni članovi Al Kaide u Jemenu

Izvor: RTS, 10.Maj.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeni članovi Al Kaide u Jemenu

Sedam islamskih ekstremista, pripadnika Al Kaide, ubijeno u velikoj ofanzivi jemenske vojske, saopštilo je jemensko ministarstvo odbrane.

Ekstremisti su ubijeni u sukobima kod gradova Šabva i Abijan na jugu zemlje, prenosi Beta.

Vladine trupe su u poslednje dve sedmice intenzivirale napade na Al Kaidu, čiji se ogranak na Arabijskom poluostrvu smatra najaktivnijim na svetu.

U ovim akcijama, jemenskim trupama asistirao je Vašington dajući im logističku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podršku i obuku, a takođe je direktno učestvovao korišćenjem bespilotnih letelica protiv pripadnika Al Kaide.

Guverner Šabve Ahmed Ali Bahag rekao je da su borci Al Kaide oteli pet civila, pripadnika plemena sa kojima su nekada bili u savezništvu.

Prema njegovim rečima, otmice su odmazda zbog saradnje sa jemenskom vojskom.

Guverner Bahag je zatražio pomoć Crvenog krsta u potrazi za otetim civilima i olakšavanju teškog položaja izbeglica iz južnog grada Majfa, u kojem traju okršaji Al Kaide i vojske.

Prema Bahagovim rečima, jemenske vlasti popravljaju infrastrukturu i objekte koji su stradali u borbama.

Jemenski ministar odbrane Mohamed Naser Ahmed juče je izbegao pokušaj atentata dok je išao na smotru vojnih trupa koje su osvojile južni grad Mahfad, koji je bio jedno od čvrstih uporišta Al Kaida.

Vojska je počela da pravi kasarne i kontrolne punktove radi stalnog prisustva u gradovima Mahfad, Azan i Mejfa koje je povratila u borbama sa ekstremistima. Cilj je se spreči njihov povratak.

Borci Al Kaide su pobegli u okolne planine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jemen: Ubijeno 7 članova Al Kaide

Izvor: B92, 10.Maj.2014

Sana -- Jemenske snage bezbednosti ubile su sedam islamskih ekstremista, članova Al Kaide, u sklopu velike vojne ofanzive, saopštilo je jemensko ministarstvo odbrane...Ekstremisti su ubijeni u sukobima kod gradova Šabva i Abijan na jugu zemlje...Vladine trupe su u poslednje dve sedmice intenzivirale...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.