Uber: Patent za otkrivanje pijanih putnika

Izvor: B92, 12.Jun.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uber: Patent za otkrivanje pijanih putnika

Kompanija želi da koristi veštačku inteligenciju kako bi uočila "neobično ponašanje korisnika".

Kompanija Uber želi da patentira korišćenje veštačke inteligencije koja pokazuje koliko je potencijalni putnik popio.

Nova tehnologija bi prikupljala dodatne informacije o korisnicima i slala ih vozačima, uključujući lokaciju putnika, koliko tačno kucaju kada koriste aplikaciju, čak i to pod kojim uglom drže mobilni telefon.

Ovi podaci bi mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomognu vozačima koji ne žele da voze pijane putnike.

Kritičari kažu da bi ovom tehnologijom mogli da se prepoznaju putnici koji su na neki način ranjivi.

U prijavi koju je kompanija podnela američkoj Agenciji za patente piše da bi sistem "uočavao neobične aktivnosti korisnika".

Kada je prikupljanje podataka u pitanju, kompanija Uber nema najsjajniju istoriju.

Otkriveno je da je kompanija 2014. godine koristili softver kako bi u pratila lokalcije korisnika i vozača u realnom vremenu.

Čiji je "Izabrani doktor“

Kviz: Koliko znate o primeni Opšte uredbe u Srbiji

Nakon ovog otkrića, ali i skandala u kome je kompanija prekršila regulativu o zaštiti podataka kada je izložila lične podatke više od 100 hiljada vozača, Uber je uveo strože mere kako bi zaštitio privatnost vozača i korisnika.

Jedan od osnuivača Ubera, Trevis Kalanik, dao je ostavku u junu 2017. godine zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koje su potresale kompaniju.

CNN je pisao da je više od sto vozača Ubera u Sjedinjenim Državama u poslednje četiri godine optuženo za seksualno zlostavljanje putnica.

Kritičari novog izuma Ubera kažu da bi tehnologija koja predviđa ponašanje korisnika mogla da posluži vozačima u pronalaženju ranjivih putnika koje bi mogli da zloupotrebe.

"Uvek tragamo za novim načinima koji mogu da učine tehnologiju vožnju Uberom boljom", piše u izjavi Ubera.

"Podneli smo prijavu za patentiranje mnogih ideja, ali ne realizujemo svaku od njih".

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.