UŽIVO Prva tema: Ako ispoštujete bolest imate dobre šanse

Izvor: B92, 04.Dec.2020, 13:00

UŽIVO "Prva tema": "Ako ispoštujete bolest imate dobre šanse"

Beograd -- Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je da oni koji "ispoštuju bolest" imaju dobre šanse da relativno lako izađu na kraj sa koronavirusom.

"Više bi me iznenadilo da sam se razboleo na početku. Kada sam se razboleo već smo dosta naučili. Ako ispoštujete bolest i uradite sve što je u protokolu imate dobre šanse", izjavio je Stevanović i dodao da niko nije imun na ovu bolest.

Sa kolegom se saglasila prof. dr Danica Grujučić koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavila da je bolest ispoštovala kada je bila zaražena tokom avgusta.

"Vitamin C i vitamin D prema preporukama. Pila sam i diklofenak koji mi je prijao sa mišićima", poručila je ona.

Stevanović je izjavio da svakoga jutra u Infektivnoj klinici ima i prekomeran broj pacijenata koji se nalaze na pomoćnim ležajevima.

"Nekad imamo na kraju dana 10 odsto slobodnih postelja, a nekad svega pet. O rasterećenju bolničkih kapaciteta je rano da govorimo. O tome ćemo moći da govorimo tek za dve do tri nedelje, pa i nekoliko meseci. Imamo pacijente koji su na veštačkoj ventilaciji i do 40 ili 50 dana. Ali, kovid bolnica u Batajnici je došla kao pojačanje u pravom trenutku", izjavio je.

"Iskreno nije postojala bojazan da nećemo imati mesta gde da smestimo pacijente", dodao je.

Govorilo se i o vakcinama. Dr Danica Grujičić izjavila je da je raduje što su stigle prve doze vakcina Sputnjik V na Torlak gde se vrši provera njihove bezbednosti i efikasnosti i dodaje da tu vakcinu hoće da primi, ali i da savetuje drugima da je prime.

"Samo ako Torlak kaže 'da', ja ću da je primim", izričita je dr Grujičić.

Prema rečima dr Stevanovića, proces provere vakcine ide kroz više faza i samo ako je vakcina registrovana u nekoj od zemalja koje imaju ozbiljne sisteme kontrole, onda će moći da zna da je bezbedna.

"Bitno mi je da je registrovana u nekoj od zemalja koje imaju ozbiljne sisteme kontrole, poput Amerike, Kine, Rusije, Francuske... Bar 70 odsto svetske populacije mora da stekne imunitet na ovu bolest, onda možemo da govorimo o tome da počnemo da se polako vraćamo na staro odnosno na vreme pre pojave korone", kaže Stevanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.