UVALIO MU KOSKU: Obama doneo odluku koju Tramp NEĆE MOĆI da poništi

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2016, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UVALIO MU KOSKU: Obama doneo odluku koju Tramp NEĆE MOĆI da poništi

Novi predsednik će da pobesni

Odlazeći američki predsednik Barak Obama je trajno zabranio bušenje nafte i gasa u velikim područjima Arktika i Atlantskog okeana, prenosi britanski javni servis BBC. Ovakva odluka je, kako je saopšteno iz Bele kuće, doneta zarad snažne i održive ekonomije Arktika i ekosistema, i zbog izloženosti tog regiona izlivanju nafte. Ovaj potez je značajna pobeda za one koji se bore za očuvanje okoline, a borili su se godinama protiv bušenja u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ekološki krhkoj regiji.

Obamina odluka se bazira na zakonu iz 1953. godine koji dozvoljava predsedniku da zabrani eksploataciju podvodnih resursa na neograničen rok. Time je znatno otežao Donaldu Trampu pokušaj da poništi ovu odluku, jer će za to morati da se obrati Vrhovnom sudu SAD.

Podsetimo, Tramp je najavio da će povećati eksploataciju nafte i gasa u moru. Zabrana se odnosi na 46,5 miliona hektara saveznih voda uz obalu Aljaske u Čukotskom moru i većinu Beaufortova mora te 1,5 hektara u Atlantiku od Nove Engleske do zaliva Chesapeake

Zabrana ne uključuje Aljasku i nekoliko delova u Zalivu Meksika, a počinje da se primenjuje 2017. godine.

- Plan je fokusiran na najbolja mesta, odnosno one koji imaju najviši potencijal resursa, najniži konflikt i uspostavljenu infrastrukturu - rekla je sekretarka za unutrašnje poslove.

Predstavnici ove industrije osudili su zabranu rekavši da je reč o arogantnoj odluci koja nije iznenađujuća. Pobunuli su se i neki senatori koji su kazali kako Obama nije slušao glas svih strana, dok je podpredsednica grupe za zaštitu okoline Okeana pohvalila predsednikovu odluku.

Blizu 400 naučnika potpisalo je pismo u kom se apeluje na predsednika SAD-a da obustavi bušenje u Arktičkom moru. Obama je radio na zaštiti okoline, pa je potpisao bitne ugovore o zaustavljanju klimatskih promena. Kanadski zvaničnici su se, takođe, obavezali na slične mere u svojim vodama Arktika, ali će njihove mere biti predmet procene na svakih pet godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.