URS predao peticiju o decentralizaciji

Izvor: RTS, 30.Maj.2011, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS predao peticiju o decentralizaciji

Ujedinjeni regioni Srbije predali su republičkom parlamentu peticiju sa potpisima 515.792 građana Srbije koji podržavaju njihovu inicijativu za decentralizaciju. Inicijativa ima podršku i 15 gradonačelnika iz drugih stranaka, rekao Mlađan Dinkić.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << URS je republičkom parlamentu predao peticiju sa više od pola miliona potpisa građana Srbije koji podržavaju njihovu inicijativu za decentralizaciju i pet predloga zakona kojima bi se ona sprovela.

Reč je o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave, o izborima predsednika opštine i gradonačelnika, o javnoj svojini, o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu i o izmenama zakona o porezima na imovinu.

Predsednik URS-a Mlađan Dinkić je, posle predaje peticije, izjavio novinarima da su to predlozi kojima se omogućuje suštinska decentralizacija Srbije i da očekuje da se o njima skupština izjašnjava u junu.

Dinkić je rekao da inicijativa ima podršku i 15 gradonačelnika iz drugih stranaka, osim iz SNS-a i SRS-a.

"Verujem da nema nikoga razumnog ko ne bi podržao ove predloge", rekao je Dinkić i dodao da te predloge ne bi mogli da podrže samo oni koji bi to učinili iz političkih interesa.

Prema Dinkićevim rečima usvajanje ovih zakona značiće ne samo decentralizaciju nego i nastavak demokratizacije Srbije.

Predaji peticije i predlozima zakona URS prisustvovao je i zamenik predsednika URS-a Veroljub Stevanović, poslanici te parlamentarne grupe u Skupštini Srbije, kao i potpredsednica vlade Verica Kalanović i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.