Izvor: B92, 29.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UREDBA UNMIK O TERORIZMU OSLONJENA NA KRIVICNI ZAKON SRJ

U utorak je svim clanovima Privremenog Administrativnog veca Kosmeta predstavljena nova uredba UNMIK o terorizmu koja se u potpunosti oslanja na krivicni zakon Jugoslavije. Kako javlja dopisnik Radija B92, predstavnik srpske zajednice u PAVK Rada Trajkovic ocenila je da je medjunarodna zajednica, donosenjem ove uredbe, prvi put priznala da na Kosovu ima posla s terorizmom. U kratkom obracanju novinarima nakon sastanka, Rada Trajkovic je izjavila da je bilo reci i o povratku Srba na Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Metohiju kao i da je to pitanje izazvalo neocekivane reakcije sa albanske strane. U tom kontekstu ona je ocenila da je lider bivse OVK Hasim Taci jedini otvoreno podrzao ideju o povratku Srba, dok sa druge strane, Ibrahim Rugova koji vec decenijama, kako je rekla, uziva reputaciju umerenog demokrate, ni u proteklih 20 meseci niti na ovom sastanku nije pokrenuo pitanje prognanih Srba, niti je bilo sta ucinio da se poboljsaju uslovi zivota nealbanaca na Kosovu.

Novinarima se posle sastanka obratio i lider Demokratskog Saveza Kosova Ibrahim Rugova, koji je izrazio zabrinutost zbog sve veceg priliva raseljenih lica iz Presevske doline. Clan Alijanse za Buducnost Kosova Muhamed Keljmendi je preneo stav svoje partije da pre bilo kakvog povratka u bilo koji region Kosova treba formirati nadlezne organe i institucije koje ce predvideti ulogu svake etnicke zajednice kao i da pre toga treba okoncati izbore na Kosovu. 'U suprotnom, samo ce se postaviti temelji za stvaranje paralelnih istitucija', ocenio je on.

Ambasador OEBS na Kosovu Dan Everts se tokom rasprave o problemu raseljenih Srba osvrnuo i na problem raseljenih Albanaca iz severnog dela Mitrovice, rekavsi da se ova pitanja moraju resavati zajedno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.