UPRKOS MARIJINOM ZAKONU Tri godine bez registra pedofila

Izvor: Blic, 08.Apr.2016, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPRKOS "MARIJINOM ZAKONU" Tri godine bez registra pedofila

Slobodan Jovanović, otac brutalno ubijene Marije, koji je inicirao donošenje "Marijinog zakona", rekao je danas na konferenciji za medije da niko nema odgovor na pitanje zašto je registar pedofila i dalje prazan.

Sa druge strane, pedofili i danas prečesto i lako dolaze do svojih žrtava. Pre tačno tri godine u republičkom parlamentu jednoglasno je usvojen Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, poznatom kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Marijin zakon“. Ime je dobio po Mariji Jovanović osmogodišnjoj devojčici koja je silovana i ubijena 26. juna 2010. godine u Ledincima.

- Prethodne tri godine bilo je slučajeva pedofilije, ali u registru još uvek nema ni jednog imena. Zašto je to tako i kada će biti? Zakon je konačan i definitivan, jedna vlada ga je prihvatila, a druga usvojila, a nadam se da će treća početi da ga primenjuje - izjavio je Jovanović.

On smatra da je problem u našim sudovima koji kada sude pedofilima jednostavno ne koriste zakonsku mogućnost da osuđeni bude evidentiran u registru. Tako danas u Srbiji nema registra pedofila, ali postoji registar dužnika za neplaćene kazne i slične baze podataka.

Iz Ministarstva pravde ranije su saopštili da je registar pedofila bez upisanih podataka zato što još uvek nije doneta nijedna pravnisnažna presuda kao i da se po Zakonu, u registar upisuju podaci počinilaca koji su delo učinili i za to pravnosnažno osuđeni nakon njegovog donošenja.

Mariju Jovanović je silovao i ubio Mladen Ogulinac (52) iz Ledinaca, koji je i ranije bio prijavljivan zbog silovanja, a nedugo nakon hapšenja preminuo u Speciojalnoj zatvorskoj bolnici.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prazan registar pedofila

Izvor: Večernje novosti, 09.Apr.2016, 10:23

PRE tačno tri godine jednoglasno je usvojen Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, u javnosti nazvan "Marijin zakon", po imenu moje ćerke ubijene 26. juna 2010. godine u Ledincima, a registar pedofila je i dalje prazan - rekao je juče...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.