UNS o karikaturi u Danasu: Satirični žanr

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS o karikaturi u Danasu: Satirični žanr

Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinsku vladu da karikatura, poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani "Danasa", predstavlja satirični novinarski žanr i da mogu da je osude jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju taj vid novinarskog izražavanja.
UNS, takođe, podseća Ministarstvo i Pokrajinsku vladu da naslov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teksta "Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić", ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas "vodi harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".
UNS zato ističe da uvođenje Hitlera i Gebelsa u javni diskurs ovom prilikom nije zasluga Danasa, nego upravo šefa poslaničkog kluba SNS-a Aleksandra Martinovića.
Tvrdnje Ministarstva kulture da "uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama, koje su u toku" demantovao je sam predsednik države, koji je na pitanje kako komentariše karikaturu odgovorio: "To je demokratija u Srbiji".
Pokrajinska vlada, koja je od uredništva Danasa zatražila izvinjenje za "ovaj sramni čin", treba sama da se izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i "demokratije u Srbiji", poručilo je Udruženje novinara Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.