UNS i NUNS: Tuzilaštvo i policija da ispitaju Avalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2012, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i NUNS: Tuzilaštvo i policija da ispitaju Avalu

BEOGRAD -

Predstavnici novinarskih udruženja zatražili su danas da policija i tužilaštvo ispitaju poslovanje televizije Avala.

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom štrajka zaposlenih na televiziji Avala zbog neisplaćenih zarada, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović istakli su da tužilac i finansijska policija moraju da uđu u Avalu i istraže šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se tamo dešavalo.

"Policija i tužilaštvo bi trebali čim pročitaju u novinama da istraže šta se dešava. Privredni inspektori se nisu ni pojavili i to upućuje na odgovornost i umešanost države. Ovo je primer kako se političkim prijateljima i tajkunima dozvoljava da varaju, ne samo zaposlene, već i vlast", navela je Ljiljana Smajlović.

Obradović je rekao da NUNS od početka štrajka zaposlenih na Avali insistira da se utvrdi ključna činjenica - stvarna vlasnička struktura te televizije.

Predstavnici novinarskih udruženja su istakli i da su nezadovoljni ponašanjem RRA prema televiziji Avala.

Prema rečima Obradovića, RRA nije trebalo da posreduje između vlasnika i zaposlenih.

Bivši glavni i odgovorni urednik televizije Avala Robert Nemeček, koji je bio na toj funkciji pre oko dve godine, kazao je da je tada dug te televizije bio oko četiri miliona evra, a da se sad pominje dug od 30 miliona evra.

Nemeček je istakao da je nemoguće da se televizija sve vreme zaduživala, a da nije imala novca da isplati zarade zaposlenima.

"U protekloj godini za to je odgovorna Bojana Lekić, kao što sam ja bio odgovoran dok sam bio urednik... Međutim, ja uopšte nisam imao uvid u finansije, a da se nešto čudno dešava sam shvatio kad mi je rečeno da je nekih 100.000 evra uplaćeno za jahtu (vlasnika televizije Pink i jednog od vlasnika Avale) Željka Mitrovića", naveo je Nemeček.

Istakao je i da nijednom nije uspeo da dobije podatke o zaduženju i da mu je rečeno da se time bavi Upravni odbor.

"Nije bilo razloga za zaduživanje. Dok sam bio urednik obezbedio sam 11 miliona evra, po četiri od dve banke i ostalo od agencija. U jednom trenutku sam slučajno saznao da je jedna banka uplatila četiri miliona, pa mi je onda Mitrović dao 3,4 i ispalo je da je za njih Avala dužna 7,4 miliona. Za šta se neko zaduživao na ime Avale, to se nikad neće saznati", rekao je on.

Nemeček je istakao da se radilo o 20 do 30 miliona evra i da se u Srbiji svi ponašaju kao da se to nikog ne tiče, a da bi se od te cifre "kosa na glavi digla svima u svetu".

Upitan zašto se nije obraćao državnim institucijama, Nemeček je kazao da nije našao za shodno to da uradi, jer bi to izgledalo kao revanšizam zbog toga što je smenjen sa uredničkog mesta. Dodao je da ne želi da navodi koji su mu razlozi predočeni za smenjivanje.

"Posmatrao sam šta se dešava i od kada su me zvali da kažem, javno govorim o dešavanjima u Avali", dodao je on i istakao da su u pitanju velike pronevere novca.

Predsednik Sindikata zaposlenih na Avali Nikola Vukomanović je rekao da je danas 54. dan štrajka i da očekuje da država "otera vlasnike te televizije u ring".

"Za RRA je ova priča praktično završna, a Ministarstvo kulture i informisanja se ne oglašava, odnosno prebacuje na RRA", rekao je on.

Vukomanović je kazao i da je trećina zaposlenih praktično ostala bez posla od početka štrajka, odnosno da je 167 ljudi bilo na platnom spisku na početku, a da ih je sad 114.

Zapolseni na Avali štrajkuju skoro dva meseca zbog neisplaćenih zarada, pa na toj televiziji nema informativnog i drugog živog programa.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo i policija da ispitaju Avalu

Izvor: NaDlanu.com, 14.Feb.2012

BEOGRAD, 14. februara 2012. (Beta) - Predstavnici novinarskih udruženja zatražili su u utorak da policija i tužilaštvo ispitaju poslovanje televizije Avala... BEOGRAD, 14. februara 2012. (Beta) - Predstavnici novinarskih udruženja zatražili su u utorak da policija i tužilaštvo ispitaju poslovanje...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.