UNS: Nacionalni savet Rumuna da se ne meša u uređivanje Libertatee

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Nacionalni savet Rumuna da se ne meša u uređivanje "Libertatee"

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zabrinuto zbog ekspresne smene članova Upravnog odbora nedeljnika na rumunskom jeziku "Libertatea" od strane Nacionalnog saveta Rumuna bez obrazloženja i traži da Nacionalni savet ne utiče na nezavisnost uređivanja ovog lista.

Kolektiv Novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea" protestovao je zato što je u nedelju, 16. februara na telefonskoj sednici Nacionalni savet Rumuna smenio predsednika i pet članova Upravnog odbora i imenovao novi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne ostavljajući mogućnost podnošenja drugih predloga za članove novog Upravnog odbora osim onih koje je podneo predsednik tog saveta.

UNS-u je u Nacionalnom savetu Rumuna rečeno da je članovima Upravnog odbora "Libertatee" istekao mandat i da ovaj organ ne utiče na uređivačku politiku nedeljnika, već da upravlja poslovanjem ove izdavačke ustanove.

UNS podseća da Upravni odbor bira i razrešava direktora Novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea", a na taj način posredno može da utiče na izbor urednika i uređivanje lista.

UNS podseća da se u Medijskoj strategiji traži da se uspostavi uređivačka nezavisnosti medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, a to znači, između ostalog, da se bez davanja saglasnosti od strane zaposlenih u redakciji ne mogu imenovati i razrešiti glavni i odgovorni urednici medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Cenzolovka: Politički pritisci na Libertateu, SNS želi da je stavi pod kontrolu

Izvor: Danas, 21.Feb.2020

Šest od devet članova Upravnog odbora pančevačke Novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea“, koja je izdavač istoimenog nedeljnika, smenjeno je na telefonskoj sednici Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine – bez obrazloženja, piše Cenzolovka.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.