UNS: Mediji manje slobodni pod Tadićem nego danas

Izvor: Mondo, 09.Maj.2017, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Mediji manje slobodni pod Tadićem nego danas

Nivo slobode medija u Srbiji je bio mnogo lošiji dok je na vlasti bio Boris Tadić, situacija za novinare je bila mnogo teža do 2012. godine, izjavio je Danasu novi predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Radomirović je to rekao povodom navoda Repotera bez granica da je nivo slobode medija u opadanju od kako je na vlasti Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Vučić.

Za vreme Tadićevog mandata 2009. godine je usvojen drakonski zakon o javnom informisanju, koji je kasnije proglašen neustavnim. U to vreme je bilo masovnog otpuštanja novinara iz političkih razloga, a čini mi se da je napad na medije bio samo uvod u katastrofalnu reformu pravosuđa, podsetio je Radomirović.

Tada su i neke uticajne dnevne novine bile u vlasništvu Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa, iako Đilas to nikada javno nije priznao, dodao je on.

Radomirović je istakao da je država izašla iz medija posle usvajanja Zakona o javnom informisanju 2014. godine, ali je sa sobom povukla i najveći deo novca, koji je bio određen za medije, ostavljajući novinare u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Taj težak materijalni položaj neminovno odovodi i do raznih kompromisa koje novinari prave da bi došli do nekih osnovnih primanja. Sve to utiče na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji, ocenio je Radomirović.

Radomirović je rekao da će se kao predsednik UNS zalagati za jačanje lokalnih medija i da se novac iz budžeta lokalnih samouprava raspoređuje na transparentan način.

Bez jakih i slobodnih lokalnih medija nema ni demokratskog društva, rekao je on.

--------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.