Izvor: B92, 11.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK: Ozbiljan kriminal opada na Kosovu

Posle izjave zvanicnika Kfora da se situacija na Kosovu smiruje, za komentar smo zamolili zamenika portparola civilne administracije na Kosovu Danijelu Rozgonovu, koja je za B2-92 izjavila: "Tacno je da smo u poslednje vreme zapazili povoljan i ohrabrujuci pad ozbiljnog kriminala i to je vrlo dobra vest. Medjutim, primetili smo takodje i izvestan porast nekih drugih oblika kriminala, kao sto su kradje automobila i, na zalost, zastrasivanja. Ali, ozbiljan kriminal opada i to je vrlo ohrabrujuce". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Upitana kako komentarise napade na srpske sakralne objekte, kao sto je, na primer, bilo spaljivanje pravoslavne crkve u Podujevu pre nekoliko dana, Rozgonova je rekla da UNMIK najostrije osudjuje takvo ponasanje i izrazila nadu da se unistavanje srpskog kulturnog nasledja na Kosovu nece nastaviti. "Cinimo sve da bismo to sprecili", rekla je za B2-92 zamenik portparola UNMIK-a Danijela Rozgonova.

Zvanicno objavljeni podaci o broju ubistava koja su na Kosovu pocinjena od dolaska mirovnih snaga potvrdjuju da je sadasnja stopa ubistava u pokrajini ista kao i tokom dva meseca koja su prethodila intervenciji NATO-a, pise u cetvrtak londonski "Gardijan". Kako prenosi Radio Bi-Bi-Si, list navodi da je "vecina tih ubistava etnicki motivisana sa ciljem isterivanja kosovskih Srba i drugih nealbanskih manjina iz pokrajine u povratnom etnickom ciscenju iza kojeg stoje organizacije za koje se veruje da su povezane sa zvanicno raspustenom Oslobodilackom vojskom Kosova".

Kako javlja agencija Asosijeted pres, americki predsednik Bil Klinton u okviru predstojece evropske turneje posetice i Kosovo. Pozivajuci se na izjave americkih zvanicnika, agencija navodi da ce americki predsednik u Grckoj boraviti samo jedana dan zbog mogucih nasilnih antiamerickih demonstracija. Americki zvanicnici, kako javlja AP, takodje navode da ce Klinton koji u nedelju krece na evropsku turneju, Kosovo verovatno posetiti na kraju i to samo na nekoliko sati.

Predsednica Lige albanskih zena Flora Brovini odbacila je u cetvrtak pred Okruznim sudom u Nisu optuzbu da je ucestvovala u teroristickim aktivnostima protiv drzave. Na pocetku sudjenja ona je odbacila navode iz optuznice i jedino priznala da je 18. januara 1992. godine formirala Ligu albanskih zena kao nestranacko udruzenje. Flora Brovini uhapsena je 20. aprila ove godine ispred svog stana u Pristini, a tereti se za "udruzivanje radi neprijateljske delatnosti a u vezi sa krivicnim delom terorizma", odnosno da je stvarala udruzenje ciji je cilj bio otcepljenje Kosova od Srbije i SR Jugoslavije i prikljucenje te pokrajine Albaniji. Ona je optuzena i za prikupljanje hrane, namirnica i lekova za Oslobodilacku vojsku Kosova i za planiranje teroristickih akata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.