Izvor: B92, 08.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK: MARKOVICEVA POGIBIJA NEMA VEZE SA UBISTVOM

Pristina -- UNMIK-policija je saopstila u utorak da pogibija Dragoslava Markovica na Badnji dan u Kosovskoj Kamenici nema veze sa ubistvom.

"Bomba od koje je Markovic poginuo pripadala je njemu. Do incidenta je doslo jer je zrtva njome pogresno rukovala, tako da je slucaj zaveden pod stavku 'slucajna smrt'", saopstila je policija UNMIK. Srpska zajednica u Kosovskoj Kamenici, kao i drzavni Koordinacioni centar, smatraju da su Dragoslava Markovica 6. januara ubili albanski ekstremisti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog cega su u tom multietnickom gradu dva dana trajali protesti. Portparol UNMIK Suzan Manuel izjavila je za Radio B92 da u Kosovskoj Kamenici postoje tenzije, ali da ovaj slucaj nema veze sa etnickim problemima. "KFOR je reagovao suvise brzo i preneo saopstenje svog komadanta, koji je pogibiju Markovica nazvao ubistvom. Verujem da oni upravo ispravljaju svoju prvu informaciju. UNMIK-policija do danas nije nista objavila, jer su analizirali okolnosti u kojima je doslo do ove tragicne smrti", rekla je Manuel.

Sef Poslanicke grupe Koalicije "Povratak" Rada Trajkovic komentarise za B92 saopstenje UNMIK. "Iskreno da vam kazem, jako sam iznenadjena takvim saopstenjem UNMIK-policije i hocu da verujem da informacija nije tacna, jer ukoliko je tacna, ona je vise u funkciji podrske onima koji vrse zlocine nad Srbima, nego sto je u funkciji otkrivanja i zalaganja za mir i bezbednost na prostorima nad kojima UNMIK-policija ima odgovornost.

Ponovo sam razgovarala s ljudima u Kosovskoj Kamenici i oni su mi vrlo jasno kazali da se radi o tempiranoj eksplozivnoj napravi s daljinskim upravljacem", kaze Tarjkovic. O trenutnoj situaciji u Kosovskoj Kamenici, Rada Trajkovic kaze: "Jos se okupljaju i protestuju. Postoji informacija da se deo ljudi koji je zaposlen kod UNMIK pridruzio protestu na nekoliko dana, sve protice vrlo disciplinovano i krajnje korektno s obzirom na ono sto dnevno dozivljavaju", rekla je Trajkovic.

Portparol Koordinaciong centra za Kosovo i Metohiju Ivan Bender izjavio je da su u tom drzavnom telu iznenadjeni objasnjenjem portparola UNMIK Suzan Manuel da je Dragoslav Markovic u Kosovskoj Kamenici nastradao od eksplozivne naprave koju je prethodno sam postavio ne bi li zastitio lokal od provalnika. Bender je izjavio da nalazi koje je iznela Suzan Manuel ne mogu da biti uzeti kao verodostojni, posto navodi sefova UNMIK-odeljenja policije i pravde na Kosovu Zana Kadija i Klintona Vilijamsa, tokom sastanka s Nebojsom Covicem, ukazuju da zvanicna istraga o pogibiji Markovica jos nije okoncana. U to da istraga jos nije zavrsena, na licu mesta su se u Kamenici, istakao je Bender, uverili predstavnici Koordinacionog centra, koji ocekuju zakljucke zvanicne istrage, a u koju, ce, kako su im obecali zvanicnici UNMIK, biti vrlo brzo i licno ukljuceni. U Koordinacionom centru su iznenadjeni izjavom Manul i zbog toga sto se nije oglasila povodom ucestalih napada na pripadnike Srba u Kamenici i regionu, gde je 4. januara baceno nekoliko eksplozivnih naprava na Srbe, zatim 5. januara demolirano 6 automobila u vlasnistvu Srba i 6. januara napadnut Srbin na pijaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.