UNIŠTIĆEMO JERMENE Nova jeziva izjava predsednika Azerbejdžana, Alijev upozorio Jerevan (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2021, 13:14

"UNIŠTIĆEMO JERMENE" Nova jeziva izjava predsednika Azerbejdžana, Alijev upozorio Jerevan (VIDEO)

Pogledajte ceo video snimak

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev održao je 13. aprila govor na međunarodnoj konferenciji "Nova vizija Južnog Kavkaza: postkonfliktni razvoj i saradnja", održanoj na univerzitetu ADA. Govor je mogao da se pregleda i sluša na Alijevljevoj fejsbuk stranici.

Azerbejdžan je spreman da potpiše mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu, ali "ne vidi" spremnost za slične korake u izjavama jermenske strane, rekao je predsednik Azerbejdžana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ilham Alijev.

- Već sam rekao da smo spremni da potpišemo mirovni sporazum o Karabahu. Ali ne vidimo nikakve recipročne korake od Jerevana. Suprotno tome, izjave jermenskog premijera i ministra spoljnih poslova govore o azerbejdžanofobiji, turkofobiji - rekao je on.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je da Baku nema vojne planove na granici sa Jermenijom.

- Pitali ste šta će se dogoditi nakon što ruski mirovni kontingent napusti region. Mi imamo granice sa Jermenijom u Tovuzu, u Zangalanu. Naše granične trupe su u neposrednoj blizini jermenske strane. Da li ima incidenata? Ne. Jermenska vojska je demoralisana; naše trupe su udaljene pet metara od njih. Ali mi nemamo vojne planove - rekao je on.

Postavljena su i pitanja o modernizaciji jermenske vojske od strane Rusije.

- Preneli smo svoj stav ruskim partnerima. Zašto se to radi? Sve misli o osveti biće ozbiljno suzbijene - rekao je predsednik Azerbejdžana.

Rekao je da je Azerbejdžancu rečeno da se bori dostojanstveno i sa poštovanjem. Zanemario je sve navodne ratne zločine i uništavanje istorijskih i verskih simbola.

- Što se tiče našeg ponašanja tokom rata, od samog početka je bilo jasno da Azerbejdžan vodi rat ne samo XXI veka, već i rat, tako da kažem, nove etike. Kada je rat počeo, odmah sam naredio svojoj vojsci da se ponaša dostojanstveno i uzdržano, da učini sve što je moguće kako civilno stanovništvo ne bi patilo - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Pored toga, Alijev je rekao da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o informacijama o korišćenju raketa "Iskander-M" u Karabahu.

- Postavio sam ovo pitanje jer azerbejdžanski narod želi da zna istinu. Naš ministar odbrane takođe je napisao službeno pismo ruskom kolegi. Prošlo je već devet dana, ali nema odgovora - rekao je Alijev.

Ranije je Azerbejdžan izvestio o otkrivanju fragmenata raketa "Iskander-M", koje je, prema Bakuu, koristila Jermenija tokom eskalacije sukoba u Karabahu u jesen 2020. Fragmente raketa pokazali su predstavnici ANAMA .

Agencija je rekla da su fragmenti dve rakete pronađeni u gradu Šuša 15. marta tokom čišćenja teritorija od mina, modifikacija raketa se sada razjašnjava, ali nisu objasnili na osnovu čega je zaključeno o njihovoj upotrebi u jesen 2020. godine.

- Dana 1. aprila imao sam telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Kao što znate, dve strane se dogovaraju o sadržaju telefonskih razgovora, daju zajedničke, dogovorene informacije. Ali ja ne krijem ništa od azerbejdžanskog naroda i verujem da bi azerbejdžanski narod trebalo da zna o svemu. Razgovarali smo o ovom pitanju sa Putinom. Po mom uputstvu, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana poslalo je zvanično pismo sa fotografijama, dokazima. Ali do sada nismo dobili nikakav odgovor - rekao je Alijev. Istovremeno, Alijev je izjave zvaničnog Jerevana o raketama nazvao "čudnim".

- Ili govore o neeksplodiranim projektilima, a onda kažu da je to tajna. Dakle, ipak su korišćeni. Čekamo zvanični odgovor iz Jerevana. Reći ću vam više, imamo dovoljno informacija, ali čekamo zvanična objašnjenja - rekao je. Alijev.

Neke od njegovih najzapaženijih izjava tokom govora bile su sledeće:

- Azerbejdžan želi mir, ali ako se jermenska strana pokuša osvetiti, mi ćemo ih potpuno uništiti.

- Pamtićemo svoju istoriju, ali nemamo teritorijalne pretenzije ni prema jednoj zemlji, uključujući Jermeniju.

- Azerbejdžan smatra svoje građane Jermenima koji žive na teritorijama pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.