UNHCR: Srbija na prvom mestu globalne tabele azilanata

Izvor: Southeast European Times, 30.Mar.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Srbija na prvom mestu globalne tabele azilanata

Iako je broj osoba koje traže azil opao u svetu, Srbija je prošle godine podnela 10.000 zahteva više nego 2009. godine.

29/03/2011

(UNHCR, Informativni centar UN, B92, Svisinfo, Sofija Eho – 28.3.2011)

Broj tražilaca azila u industrijalizovanom svetu nastavio je da opada u 2010. godini, dostigavši gotovo polovinu nivoa zabeleženog na početku 21. veka, saopštio je UNHCR u svom izveštaju objavljenom u ponedeljak (28. mart).

Ukupno 358.800 >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zahteva za azil podneto je u 44 industrijalizovane zemlje prošle godine, što predstavlja pad od 5 odsto u poređenju sa 2009. godinom, govori godišnji prikaz trendova azila koji je objavila agencija UN za izbeglice. Ta cifra je 42 odsto niža od nivoa u 2001, koja je bila godina vrhunca u proteklih deset godina i u kojoj je zabeleženo skoro 620.000 zahteva.

„Globalna dinamika azila se menja. Broj zahteva za azilom u industrijalizovanom svetu je mnogo manji nego pre deset godina, dok se na godišnjem nivou povećao u svega nekoliko zemalja“, izjavio je u ponedeljak visoki komesar UN-a za izbeglice Antonio Gutereš.

Međutim, nasuprot globalnom padu, postoji veliko povećenje broja tražilaca azila iz Srbije (uključujući Kosovo), koja je zauzela prvo mesto na tabeli, sa udelom od 8 odsto od ukupnog broja zahteva podnetih 2010. godine. Slede Avganistan (7 odsto), Kina i Irak sa po 6 odsto, Rusija i Somalija, svaka sa po pet odsto od globalnih cifara, kao i Iran (4 odsto).

„U pogledu mesta porekla, najveća grupa tražilaca azila u 2010. godini bila je iz Srbije“, rekao je UNHCR. „Zemlja je zabeležila povećanje od 54 odsto u poređenju sa 2009. godinom, kada je bila na šestom mestu. Zanimljivo, broj zahteva za azil u 2010. godini može da se poredi sa 2001. godinom, ubrzo posle krize na Kosovu“.

Prošle godine je takođe došlo do povećanja broja zahteva iz Makedonije, rekla je agencija UN za izbeglice, ne navodeći bilo kakve konkretne brojke. Agencija povezuje povećanje broja tražilaca azila iz te dve bivše jugoslovenske republike sa odlukom EU iz decembra 2009. godine da uvede bezvizni režim za osobe koje imaju pasoše Srbije i Makedonije.

Sjedinjene Američke Države i dalje su zemlja sa najviše primljenih zahteva, petu godinu za redom, i imale su 55.530 zahteva u 2010. godini. Do povećanja od 13 odsto na godišnjem nivou „delimičnno je došlo i zbog povećanja broja kineskih i meksičkih tražilaca azila ", rekao je UNHCR.

Francuska je drugi najveći primalac, sa 47.800 zahteva, a sledi Nemačka sa 41.330, gde je takođe povećan broj tražilaca azila, ukazala je agencija UN, navodeći veliki broj zahteva iz Srbije i Makedonije kao jedan od razloga.

Švedska, koja je bila na šestom mestu u 2009. godini, pomerila se prošle godine dva mesta napred, na četvrto, zbog povećanog broja zahteva za azil. Još jedna zemlja navedena među pet najvećih primalaca zahteva za azil je Kanada, u kojoj je broj zahteva značajno opao u 2010. godini.

Drugih pet velikih primalaca zahteva su Velika Britanija, Belgija, Švajcarska, Holandija i Austrija. Među njima je samo u Belgiji zabeleženo povećanje broja ljudi koji traže azil.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.