UN zahtevaju istragu o Morsijevoj smrti

Izvor: B92, 18.Jun.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN zahtevaju istragu o Morsijevoj smrti

Ženeva -- Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na pokretanje nezavisne istrage o smrti bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Iz UN ističu da bi istraga trebalo da obuhvati sve aspekte njegovog lečenja u periodu od skoro šest godina provedenih u pritvoru.

Postoji zabrinutost u vezi sa uslovima Morsijevog pritvaranja, uključujući pristup adekvatnoj medicinskoj nezi, dovoljnom pristupu njegovih advokata i porodice tokom njegovog boravka od skoro šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina u pritvoru, naveo je u saopštenju portparol visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil, preneo je Rojters.

"Istragu bi trebalo da sprovede sudski ili drugi nadležni organ, nezavisan od pritvorskih vlasti i ovlašćen da sprovede brzu, nepristrasnu i efikasnu istragu o okolnostima i uzrocima njegove smrti", naveo je Kolvil.

Bivši egipatski predsednik Mohamed Morsi, koji je preminuo u ponedeljak tokom suđenja, sahranjen je danas u Kairu, objavio je njegov sin Ahmed na svom profilu na Fejsbuku.

Kako se navodi, Morsi je sahranjen pored ostalih važnih članova Muslimanske braće, preneo je Rojters.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice.

Morsi je sahranjen u Kairu, pošto su vlasti odbile da odobre sahranu u njegovom rodnom mestu u provinciji Šarkija.

Morsi je preminuo juče od srčanog udara, nakon što se onesvestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZBOG ČEGA JE UMRO MUHAMED MORSI: UN traži istragu o smrti bivšeg predsednika Egipta!

Izvor: Kurir, 18.Jun.2019

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas na pokretanje nezavisne istrage o smrti bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Morsija, istakavši da bi ona trebalo da obuhvati sve aspekte njegovog lečenja u periodu od skoro šest godina provedenih u pritvoru.

Nastavak na Kurir...

UN zahteva istragu o smrti Mohameda Morsija

Izvor: Radio 021, 18.Jun.2019

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na pokretanje nezavisne istrage o smrti bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija...Iz UN ističu da bi istraga trebalo da obuhvati sve aspekte njegovog lečenja tokom skoro šest godina provedenih u pritvoru...Postoji zabrinutost u vezi sa uslovima Morsijevog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.