UN sumnjaju da Izrael krši pravo

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN sumnjaju da Izrael krši pravo

Ženeva/Tel Aviv -- Visoka predstavnica UN za ljudska prava sumnja da se u izraleskoj vojnoj operaciji protiv Gaze poštuje međunarodni zakon koji zabranjuje ciljanje civila.

Naime, Navi Pilaj je izrazila ozbiljnu sumnju da se poštuje međunarodni zakon, a pozvala je i obe strane da se udalje od ponora.

"Međunarodni zakon zahteva da Izrael preduzme sve mere kako bi osigurao da napadi budu proporcionalni, da pravi razliku između vojnih, civilnih objekata i da izbegava civilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtve", rekla je Pilajeva.

"Primili smo duboko uznemirujuće izveštaje da ima mnogo civilnih žrtava, uključujući decu, kao rezultat udara na kuće. Takvi izveštaji podstiču ozbiljnu sumnju da su izraelski udari u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonom i zakonom o ljudskim pravima", navela je Navi Pilaj u saopštenju.

Broj žrtava u izraelskoj ofanzivi, započetoj u utorak ujutru, dostigao je danas 100, kako navode palestinski izvori. Na izraelskoj strani nije bilo poginulih.

Pilajeva je takođe pozvala naoružane palestinske organizacije da poštuju međunarodno pravo, istakavši da vojni ciljevi ne smeju biti locirani u gusto naseljenim područjima, niti bi trebalo napadati iz njih.

Ciljanjem civilnih kuća se krši međunarodno humanitarno pravo, sem ako se ne koriste u vojne svrhe, rekla je ona.

"U slučaju sumnje, zgrade koje se obično koriste u civilne svrhe, kao što su kuće, smatraju se nelegitimnim vojnim metama. Čak i ako je kuća identifikovana kao da se koristi u vojne svrhe, napad mora biti proporcionalan i predostrožnost mora biti preduzeta", rekla je ona, kako je preneo Rojters.

Njena portparolka je pojasnila da, ako postoji trunka sumnje, to nisu legitimne vojne mete. Pilajeva je podsetila da su Izrael i Hamas u pojasu Gaze bili već na putu kojim sada idu i da ih vodi samo u "smrt, razaranje i bolno produženje sukoba", a da civili snose glavni udarac.

Vojno krilo Hamasa upozorilo je ranije danas avio-kompanije o nameri da raketama iz Gaze gađa međunarodni aerodrom Ben Gurion, kraj Tel Aviva i pozvalo ih da ne lete tamo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN sumnja da Izrael krši pravo

Izvor: Akter, 11.Jul.2014

Visoka predstavnica UN za ljudska prava sumnja da se u izraleskoj vojnoj operaciji protiv Gaze poštuje međunarodni zakon koji zabranjuje ciljanje civila

Nastavak na Akter...

UN sumnjaju da Izrael krši međunarodno pravo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jul.2014

Visoka predstavnica UN za ljudska prava sumnja da se u izraleskoj vojnoj operaciji protiv Gaze poštuje međunarodni zakon koji zabranjuje ciljanje civila. Navi Pilaj je izrazila ozbiljnu sumnju da se poštuje međunarodni zakon, i  pozvala je i obije strane da se udalje od ponora. "Međunarodni zakon...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.