UN osudile zatvaranje migranata u Bugarskoj

Izvor: B92, 11.Avg.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN osudile zatvaranje migranata u Bugarskoj

UN -- Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad Al Husein kaže da je zatvaranje migranata koji pokušavaju da uđu ili izađu iz Bugarske kršenje međunarodnog prava.

Huseinova izjava usledila je posle druge posete Bugarskoj u periodu od osam meseci, koliko traje misija Komesarijata, koja je bacila novo svetlo na uznemirujuću politiku i postupanje prema migrantima i izbeglicama, navodi agencija Frans pres.

Prema Huseinovim rečima, iako je posle prve posete misije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u novembru prošle godine ostvaren izvestan napredak, jedan od glavnih problema je pritvaranje migranata koji ilegalno uđu na teritoriju Bugarske.

Husein je dodao da se protiv uhapšenih migranata, ukoliko pokušaju da napuste zemlju, vode sudski postupci koji se najčešće završavaju izricanjem kazne zatvora od najmanje godinu dana.

"Napuštanje zemlje postalo je krivično delo, uprkos pravu svakoga da napusti bilo koju zemlju, uključujući i sopstvenu", kazao je Husein.

Bugarska je od januara do aprila prihvatila 5.010 tražilaca azila, uglavnom poreklom iz Avganistana, Iraka i Sirije, a primila je i 242 migranta vraćena iz Nemačke, Austrije i Norveške, gde su otišli nakon što su registrovani u Bugarskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.