UN glasale o izraelskim naseljima, SAD uzdržane

Izvor: VOA, 23.Dec.2016, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN glasale o izraelskim naseljima, SAD uzdržane

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se od Izraela zahteva prekid izgradnje naselja na palestinskim teritorijama, a Sjedinjene Države uzdržale su se od glasanja o toj meri, umesto uobičajenog ulaganja veta. Zahvaljujući tome, mera je usvojena što je prva bliskoistočna inicijativa koja je prošla u Savetu bezbednosti u osam godina. Kada je objavljen rezultat - 14 glasova "za" od 15 članica Saveta, u sali se začuo aplauz. Rezolucijom se poziva Izrael da "neposredno i u potpunosti obustavi sve aktivnosti izgradnje nasilja na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući istočni Jerusalim." Izraelski ambasador u UN nazvao je rezoluciju "sramnom", rekavši da je Izrael očekivao uobičajenu podršku od Sjedinjenih Država. Glasanje je zakazano na zahtev Venecuele, Senegala, Novog Zelanda i Malezije uprkos tome što je Egipat, koji je predložio rezoluciju naknadno povukao taj predlog, posle telefonskog razgovora predsednika Egipta Abdel Fataha al Sisija i novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa. Odlazeća administracija predsednika Obame nije imala topao odnos sa vladom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, uprkos stalnim ulaganjima veta na rezolucije protiv izraelske izgradnje naselja. Očekuje se da će nova Trampova administracija imati jače veze sa trenutnom izraelskom vladom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Islamisti pozdravljaju usvajanje rezolucije o jevrejskim naseljima

Izvor: Blic, 24.Dec.2016, 10:47

Palestinski pokret Hamas i militanti iz "Islamskog džihada" pozdravili su usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kojoj se osuđuje aktivnost Izraela oko jevrejskih naselja i poziva na prekid gradnje...Višerangirani zvaničnik Hamasa Mušir al Masri rekao je da pokret pozdravlja rezultat glasanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.