UN: Severna Koreja nastavlja nuklearni program, zaobilazi sankcije

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Severna Koreja nastavlja nuklearni program, zaobilazi sankcije

Severna Koreja nastavlja svoj nuklearni program izbegavajući sankcije, saopštile su UN u petak posle nedavne serije raketnih proba.

Severna Koreja je 2018. godine usvojila moratorijum na nuklearne probe i na testiranja raketa dugog dometa. Takođe je tada najavljeno zatvaranje lokacije za nuklearne probe u Pungje-riju.

UN u novom izveštaju međutim ukazuju da Pjongjang nije prekinuo svoj nuklearni program.

"Severna Koreja je nastavila svoj nuklearni program >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprkos odsustvu nuklearnih proba i zatvaranju lokacije", navela je grupa stručnjaka UN koja je u izveštaju obuhvatila period od februara do avgusta.

U izveštaju se navodi da je Severna Koreja nastavila da koristi kompleks za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu.

Budućnost tog kompleksa predstavljao je kamen spoticanja drugog samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Samit održan u februaru u Hanoju završen je ranije i na tom sastanku nije postignut nikakav pomak.

Tramp je u nekoliko navrata rekao da odsustvo nuklearnih proba od 2017. godine predstavlja jedan od njegovih diplomatskih uspeha.

Pjongjang je poslednjih nedelja sproveo niz proba raketa kratkog dometa, kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog zajedničke vojne vežbe snaga SAD i Južne Koreje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN: Severna Koreja nastavlja nuklearni program i krši sankcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2019

Severna Koreja nastavlja svoj nuklearni program izbegavajući sankcije, saopštile su u petak UN posle nedavne serije raketnih proba. Severna Koreja je 2018. godine usvojila moratorijum na nuklearne probe i na testiranja raketa dugog dometa. Takođe je tada najavljeno zatvaranje lokacije za nuklearne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.