UN: Presuda Karadžiću razlog nacionalistima da se zamisle

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Presuda Karadžiću razlog nacionalistima da se zamisle

Povjerenik UN za ljudska prava pozdravio je presudu Haškog tribunala protiv Radovana Karadžića.

Presuda pokazaju da „ i moćni koji su počinili ovakve zločine moraju znati da neće pobjeći od pravde“.

Zeid Ra'ad Al-Hussein je to istaknuo u saopćenju nakon što je Karadžić proglašen krivim za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

„ Sudjenje je pokazalo kako mogu proći oni lideri u Evropi, ali i drugdje,  koji žele manipulirati nacionalizmom i za sve kriviti manjine“ stoji u saopćenju.

Karadžić je osudjen na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Stejt department: Korak ka kraju bolnog poglavlja

Izvor: B92, 24.Mar.2016

Vašington -- Stejt department pozdravio je presudu Haškog tribunala protiv Radovana Karadžića i naveo da je to korak ka zatvaranju bolnog poglavlja...Osim toga, oni su pozvali međunarodnu zajednicu da sarađuje sa tribunalom...Prvostepena presuda bivšem Karadžiću koji je osuđen na 40 godina...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.