UN: Pjongjang ima soficistirane tehnike za zaobilaženje međunarodnih sankcija

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Pjongjang ima soficistirane tehnike za zaobilaženje međunarodnih sankcija

Severna Koreja je razvila sofisticirane tehnike da zaobiđe sankcije Ujedinjenih nacija (UN) uz korišćenje svojih ambasada u inostrastvu za nelegalnu trgovinu zabranjene robe, navodi se u izveštaju svetske organizacije.

Istražni tim koji čini osam stručnjaka svetske organizacije opisao je u izveštaju na 127 strana različite tehnike koje je Severna Koreja koristila da bi zaobišla sankcije, prenela je agencija Rojters.

Severnokorejske ambasade na Kubi i u Singapuru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su osumnjičene da su organizovale ilegalne pošiljke borbenih aviona i raketnih delova koje su oduzete sa severnokorejskog broda u vodama Panami, u julu prošle godine.

Panama je zaplenila brod "Čong Čon Gang" zbog krijumčarenja oružja iz perioda bivšeg Sovjetskog saveza, koje se nalazilo ispod hiljada tona šećera, a u tovaru je bio i 21 avion tipa MiG.

Severnokorejska špedicija "Činpo šiping" je sarađivala sa ambasadom Severne Koreje u Singapuru "delujući kao agent, pošto je osnovna delatnost firme zasnovana na brodskom transportu, a severnokorejsko diplomatsko osoblje na Kubi "sredilo" prebacivanje oružja u prikrivenom teretu.

U izveštaju je objašnjen primer "neobično kompleksne (finansijske) transakcije" u koju su bile uključen nacionalni prevoznik kompanija "Er Korjo" koja je, navodno, kupila novi avion u 2012. Svih 109 otplata su sprovedene preko hongkongških registrovanih firmi u kojima se navodi da su trgovinski partneri severnokorejske kompanije za koje se sproveli plaćanja (u inostranstvu) za partnera.

Kupovina civilnih aviona nije zabranjena pod sankcijama UN, ali su neke kompanije izgleda nedavno otvarale lažne račune za prebacivanje para, navodi se u izveštaju.

Severnoj Koreji koja je pod sankcijama UN, zabranjeno je da šalje i prima robu vezano za njen nuklearni i raketni program, kao i uvoz neke luksuzne robe, zajedno sa nezakonitim prebacivanjem velike količine novca u gotovini.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pjongjang osumnjičen da krši sankcije UN

Izvor: RTS, 11.Mar.2014

Severna Koreja se sumnjiči da je preko svojih ambasada organizovala ilegalne pošiljke oružja, borbenih aviona i raketnih delova, saopštile UN ističući da je ta država razvila složene mere kako bi zaobišla njihove sankcije...Severna Koreja je razvila sofisticirane tehnike da zaobiđe sankcije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.