UN: Moguć prekid vatre u Jemenu

Izvor: Beta, 22.Nov.2019, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Moguć prekid vatre u Jemenu

Možda je na pomolu opšti prekid vatre u gradjanskom ratu koji se u Jemenu vodi uz mešanje stranih sila, izjavio je danas izaslanik UN za Jemen Martin Grifits i dodao da je poslednjih 15 dana znatno opalo ranije učestalo uzajamno bombardovanje zaraćenih."To je možda znak da se nešto menja u Jemenu", rekao je Grifits i dodao da je tokom 15 dana broj bombardovanja opao za čak 80 odsto.Poslednjih nedelja se dogadjalo da tokom 48 sati nema uopšte napada iz vazduha, što je prvi put od početka rata u Jemenu."Mi to nazivamo de-eskalacijom" i to možda predstavlja korak ka "prekidu vatre u Jemenu", rekao je izaslanik UN.On je pohvalio sporazum postignut početkom novembra u Rijadu o okončanju sukoba vlasti i separatista.Sporazum je tada potpisao predsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi, koji je u egzilu od 2014. kada je šiitska sekta "Huti" zavladala glavnim gradom Jemena.Sporazumom se predvidjaju povratak predsednika Hadija i da separatisti rasformiraju svoje snage.U sredu je i saudijski kralj Salman takođe rekao da bi sporazum mogao voditi "širim mirovnim pregovorima", a oni okončanju sukoba u Jemenu.Od 2015. godine, Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u Jemenu koja se bori protiv pobunjenika "Hutija" koje podržava Iran, a koji su preuzeli kontrolu nad ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Broj vazdušnih napada u Jemenu smanjen za 80 odsto

Izvor: Blic, 23.Nov.2019, 01:24

Broj vazdušnih napada koalicije predvođene vojskom Saudijske Arabije u Jemenu smanjen je za skoro 80 odsto u poslednje dve sedmice, izjavio je izaslanik UN za tu zemlju Martin Grifits.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.